Za prve proljetne dane savršen poklon – vijetnamski recept za proljetne rolice kojima nećete moći odoljeti!
Ima li bolje od nečega što držite u ruci i jedete? Bez vilice, bez rezuckanja, samo grabite i uživate! Donosimo recept za apsolutni proljetni favorit – spring rolice i to na vijetnamski!
Zovu ih na mnogo načina, chả giò, u prijevodu valjano meso, chả ram se odnosi na proljetne role svinjetine i škampa, a neki ih zovu nem ran, duboko prženo meso – što sjeverni Vijetnamci nazivaju svojim proljetnim rolama.
Kako god se nazivale, proljetne rolice nikada ne možete odbiti. Hrskave i nevjerojatno zarazne. Evo kako ćete ih najlakše napraviti kod kuće:
Sastojci:
1 kilogram mljevene svinjetine
1 šalica oguljenih škampi
1/2 šalice suhih gljiva, namočenih u vruću vodu i sitno nasjeckanih
1 šalica nasjeckane mrkve
1 šalica isjeckanog taro korijena
1/2 malog luka, sitno narezanog na kockice
3-4 usitnjenog česna
1 glavica crvenog mljevenog luka
1 žlica šećera
1 žlica ribljeg umaka
1 čajna žličica soli
2 žličice crnog papra
1 paket proljetnih rolica
Prije svega izblendajte škampe dok ne dobijete gotovo pastu. Dodajte svinjetinu te sve dobro pomiješajte. Smjesu od škampa i svinjetine stavite u zdjelu i dodajte gljive, mrkvu, taro, luk, češnjak i začine. Dobro sve promiješajte.
U svaku rolicu stavite po jednu žlicu punjenja. Presavijte kut najbliži vama i prema kutu koji je najudaljeniji od vas. Stegnite kako biste bili sigurni da je sve omotano čvrsto oko punjenja. Presavijte na dvije strane. Pokušajte držati strane ravno. Čvrsto stisnite i zategnite. Lagano navlažite posljednji kutak s malo jaja prije nego što ga zarolate do kraja.
Postavite lim za pečenje, uvijek imajte pri ruci vlažan papirnati ručnik za pokrivanje vaših proljetnih rolica. Ako ih ne pokrijete vlažnim papirnatim ručnikom, površina rolica će se osušiti.
Napunite duboki lonac s dovoljno ulja kako bi rolice mogle plutati. Zagrijte ulje preko srednje do srednje visoke temperature. Nježno dodajte proljetne rolice, pazeći da ih ne prenatrpate. Najbolje ih je pržiti u serijama. Trebaju se odmah zagrijati kad dotaknu vruće ulje. Ako vam se to ne događa, vaše ulje nije dovoljno vruće. Pržite dok koža ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 6-8 minuta. Izvadite rolice i ocijedite in na papirnatim ručnicima. Ove rolice ostaju vruće dosta vremena pa pazite da se ne opečete!
Fotografije: Instagram