Tijekom vrućih ljetnih mjeseci malo tko ima volje provoditi sate u kuhinji pripremajući zahtjevne i teške deserte. U tom slučaju, lagane košarice od lisnatog tijesta s kremom i osvježavajućim voćem najbolje su rješenje. U nastavku potražite recept u kojem ulogu glavne zvijezde igra superzdravi crveni ribiz…
U našim krajevima najčešće se uzgaja crveni ribiz osvježavajućeg kiselkasto-slatkastog okusa, odličan za pripravljanje pekmeza, želea, soka, vina – i fenomenalnih slastica.
Crveni ribiz bogat je vitaminom C, vitaminima B skupine, kao i vitaminima A i K. Od minerala u većim količinama sadrži kalij, željezo, kalcij, fosfor i magnezij.
Ovo bobičasto voće preporučuje se za srce i uravnotežen krvni tlak, a poznat je i kao učinkovit prirodni diuretik, jer pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline te olakšava giht i reumu. Također, crveni ribiz ubrzava probavu i pomaže protiv zatvora.
S obzirom na to da po paklenim vrućinama nitko ne voli provoditi sate u kuhinji, pronašli smo recept za brzinski desert koji obara s nogu – lisnate košarice s kremom od vanilije i crvenim ribizom.
RECEPT:
Sastojci:
- 6 listova lisnatog tijesta
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 3 žlice praška za puding od vanilije
- 350 g jogurta
- 300 g ribiza
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Prerežite svaki list lisnatog tijesta i svaki preklopite do sredine kako biste dobili dvostruki sloj. Namastite kalup za muffine i pospite ga krušnim mrvicama.
U svaki dio kalupa stavite po komad lisnatoga tijesta, dobro ga utisnite te preklopite preko ruba.
Umiješajte vanilin šećer i prašak za puding u jogurt. Po jednu žlicu nadjeva stavite u svaku košaricu od tijesta i pecite 10-15 minuta dok tijesto na rubovima ne dobije zlatno-žutu boju.
Očistite ribize, operite ih i dobro posušite. Kada se košarice ispeku, stavite voće na kremu i pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram