Nakon lagane ljetne hrane stiglo je vrijeme da se vratimo nešto bogatijim obrocima, a ovoga puta u glavnoj ulozi nalazi se zdravo povrće koje se može pripremati na mali milijun načina. Riječ je o zdravim i ukusnim patlidžanima, a ovog vikenda pripremite ih na nešto drugačiji način, odnosno u formi rolica punjenih mljevenim mesom i sirom. Jelo nalik lazanjama obiluje prijeko potrebnim vitaminima, a obožavat će ga i mali i veliki…
Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Ovo povrće štiti zdravlje probavnog sustava, potiče mršavljenje, pomaže u boljoj kontroli dijabetesa, regulira razinu stresa i može smanjiti rizik od nastanka raka.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti, a obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Ova zdrava namirnica može se spremati na razne načine, no kladimo se da ih u obliku rolica punjenih mljevenim mesom i sirom još niste probali.
RECEPT
Sastojci:
- 1 veći patlidžan ili 2 manja
- 25-30 dag mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- maslinovo ulje
- 0,25 l soka od rajčice
- bosiljak, timijan i crvena paprika
- sol i papar
- mozzarella ili neki drugi ribani sir
Postupak:
Na masnoći popržite sjeckani luk, dodajte meso, miješajte i propirjajte dok ne promijeni boju. Dodajte sok od rajčice i lagano pirjajte uz miješanje u polupoklopljenoj posudi (po potrebi dodajte malo vode). Pred kraj dodajte svježe začinsko bilje koje ste malo usitnili, posolite i poparite, isključite te ostavite da se malo ohladi.
Na malo maslinovog ulja kratko popržite isjeckani češnjak, dodajte nasjeckanu rajčicu i lagano pirjajte. Ako nemate svježe rajčice, ulijte sok i kratko reducirajte. Pred kraj dodajte origano i posolite.
Oprani patlidžan narežite uzdužno na tanje šnite debljine oko pola centimetra, zapecite ga na suhoj grill tavi s obje strane. Kada ste sve pripremili, kreće igra s rolicama. Na svaki patlidžan stavite malo mesa i zarolajte. Od gore navedenih sastojaka dobit ćete 10 rolica.
U dublju posudu za pećnicu usipajte šalšu i na nju složite redom rolice. Po rolicama rasporedite natrganu mozzarellu ili neki drugi ribani sir koji će se otopiti. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram i puno svježeg bosiljka.
Foto: Instagram