Jesen polako kuca na vrata i sa sobom donosi omiljene plodove. Jedan od njih svakako je kruška koja se lako kombinira s raznim okusima te daje neke od najfinijih deserata. Ako ste se već opskrbili prvom turom ovog ukusnog voća, u nastavku donosimo recept za neodoljivi (brzi!) kolač od krušaka i badema koji jednostavno morate probati…
Kruška je pravo obilje nutrijenata pa je se s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica. Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Ova voćka bogata je flavonoidima i antioksidansima zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema, dubinsko čišćenje te izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
Sočni jesenski plod sjajna je baza za izradu raznih slastica od kojih će cijeli dom mirisati još satima, a jedan od njih je i fini kolač od krušaka i badema čija priprema ne zahtijeva puno vremena, truda ni znanja.
RECEPT
Sastojci:
2 kruške
110 g bademovog brašna
100 g zobenog brašna
2 žličice sode bikarbone
125 grama šećera
2 jaja
130 ml otopljenog kokosovog ulja (ili nekog drugog po želji)
130 ml grčkog jogurta
žličica ekstrakta vanilije
grubo nasjeckani bademi
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite okrugli kalup i lagano ga pospite brašnom kako se kolač ne bi zalijepio. U zdjeli pomiješajte sodu bikarbonu s bademovim i zobenim brašnom.
U posebnoj posudi umutite jaja i šećer pa im dodajte kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i grčki jogurt. Dobro promiješajte, ubacite suhe sastojke i sve dobro sjedinite.
Operite kruške, prerežite ih napola i narežite na tanke kriške. Izlijte prethodno pripremljenu smjesu u kalup i na nju lagano utisnite kriške krušaka. Pospite šakom sjeckanih badema i pecite 35-40 minuta.
Kada je kolač gotov, ostavite ga u kalupu na sobnoj temperaturi još pet minuta. Potom ga izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu te, po želji, poslužite uz ledeni šlag, skyr od vanilije ili kuglicu sladoleda.
Foto: Instagram