Stigla je sezona paprika, a one punjene jelo su koje nikada ne može dosaditi. Ipak, postoje razni načini na koje se taj gastronomski klasik može pripremati i učiniti pravom rapsodijom za okusne pupoljke. U nastavku potražite recept za malo drugačije (i brze!) punjene paprike u koje ćete se zaljubiti već nakon prvog kušanja…
Paprika je ukusno i osvježavajuće povrće bogato prijeko potrebnim vitaminima i drugim hranjivim sastojcima.
Ljekovitost paprike u pučkoj medicini, iako je novijeg datuma, nikad nije bila upitna,a koristila se kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik i diuretik. Štoviše, dokazano je da ovo povrće ima čak 4-5 puta više vitamina C nego u limunu i naranči.
Paprika je jedna od namirnica s kojom se mogu pripremati razna jela, no najčešće se jede svježa u salati ili napunjena mesom i povrćem.
Naravno da ništa ne može zamijeniti klasičnu punjenu papriku, no ako ste spremni za eksperiment, svakako vrijedi isprobati nešto drugačiji recept. Vjerujte nam, nećete vas razočarati!
RECEPT:
Sastojci:
- 540 g miješanog mljevenog mesa
- 6-8 paprika (ovisno o veličini)
- 1 glavica luka
- 1 tikvica
- 2 režnja češnjaka
- 400 g sjeckane rajčice
- 125 g riže
- maslinovo ulje
- sol, papar
- mljeveni čili (prema želji)
- 80 g gaude (za posipanje)
Postupak:
Skuhajte rižu. Nasjeckajte luk, pola jedne paprike i tikvicu na kockice, češnjak usitnite. Svježu rajčicu ili pelate također nasjeckajte.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte meso te začinite solju i paprom. Pirjajte dok sasvim ne posmeđi i dok sva tekućina ne ispari. Meso ostavite sa strane, a tavu obrišite od masnoće.
Ponovno zagrijte malo maslinovog ulja na tavi pa ubacite nasjeckani luk i papriku. Pirjajte oko pet minuta dok paprika i luk malo ne omekšaju, a zatim ubacite tikvice i češnjak, popirjajte oko jedne minute i dodajte rajčice.
Posolite i dodajte mljeveni čili ako želite malo pikantniji okus. Promiješajte i kuhajte oko pet minuta pa dodajte meso i skuhanu rižu. Još jednom sve dobro promiješajte i kratko kuhajte dok se svi sastojci ne prožmu.
Paprike koje ste prepolovili po dužini očistite od sjemenki i membrane. Ostavite gornji dio s peteljkom kako bi paprika zadržala formu.
Očišćene paprike napunite nadjevom i slažite u posudu za pečenje. Podlijte s malo vode (oko pola centimetra visine posude), a napunjene paprike pokapajte uljem. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i 30 minuta.
Za to vrijeme naribajte sir. Izvadite paprike iz pećnice, maknite foliju i pospite naribanim sirom pa vratite bez folije u pećnicu na još 15-20 minuta.
Foto: Instagram