Jabuke su uvijek dobra ideja, osobito u kombinaciji s orašastim plodovima i slatkim sirupom! Omiljena voćka jedan je slatkih grijeha koji si uvijek smijete dopustiti, a mogućnosti izrade slastica od njih su beskrajne. Ipak, nekad je dobro vratiti se klasici pa iskopali super recept za fantastične punjene jabuke s orasima, cimetom i preljevom od vanilije…
Punjene jabuke na našim su prostorima poznate i kao tufahije. Voćka punjena nadjevom od oraha jedan je od deserata koji nikada neće dosaditi, a pri svakoj izradi imate mogućnost dodati im nešto novo ili zamijeniti neku od namirnica s drugom.
Kako nam stižu blagdani i puno visokokalorične hrane, punjene jabuke idealna su lagana slastica u kojoj možete uživati kako već sada ne bi počeli nakupljati kilograme viška.
Našli smo odličan recept koji uključuje preljev od vanilije, za razliku od tradicionalne metode dodavanja šlaga.
RECEPT:
Sastojci:
Za nadjev
4 jabuke sok
1/2 limuna
4 žlice nasjeckanih oraha (ili grubo mljevenih)
2 žlice grožđica
1 žlica šećera ili meda
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
1 žlica voćnog likera
4 žličice maslaca
Za umak od vanilije
6 žumanjaka
80 g šećera
500 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
Postupak:
Jabuke operite i odrežite im vrh tako da dobijete ‘poklopac’ s peteljkom. Kuglastim nožićem ili žličicom izdubite sredinu gdje su sjemenke. Pazite da jabuke ostanu čitave kako pri pečenju ne bi iscurio sok. Unutrašnjost jabuka lagano nakapajte limunovim sokom.
Orahe, grožđice, šećer, vanilin šećer, cimet i voćni liker promiješajte. Napunite jabuke, na vrh svake stavite malo maslaca i poklopite.
Pripremljene jabuke stavite u posudu za pečenje premazanu maslacem i pecite oko 30 minuta, ovisno o jabukama, u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pred kraj pečenja skinite poklopce s jabuka.
Za umak zagrijte do vrenja mlijeko s istruganim sadržajem mahune vanilije. Žumanjke izmiješajte sa šećerom i postupno uz miješanje dolijevajte vruće mlijeko. Umak nastavite miješati zagrijavajući ga na pari skoro dok ne zakuha. Pazite da se žumanjci ne pregriju i zgusnu jer će nastati grudice.
Gotove jabuke zalijte dobivenim preljevom i poslužite tople.
Dobar tek!
Foto: Instagram