Ako često ‘visite’ na Instagramu i TikTok, sigurno vas nije zaobišla trenutno najpopularnija voćna slastica – posset od limuna. Riječ je o osvježavajućem britanskom desertu starom nekoliko stoljeća, a priprema se od samo tri povoljna sastojka koja vjerojatno već imate kod kuće…
Posset od limuna vuče korijene još iz 14. stoljeća. Na početku je to bio napitak koji se radio od mlijeka i vina te se konzumirao topao. Nekoliko stoljeća kasnije, ovaj desert dobio je novo ruho u obliku kreme kakvu danas poznajemo.
Vino je zamijenio limun, a umjesto mlijeka, koristi se vrhnje za šlag kako bi smjesa bila gušća i kremastija. Posljednjih godina posset je postao vrlo tražen u britanskim bistroima i pubovima, gdje se najčešće služi uz kekse.
S obzirom na to da je riječ o vrlo jednostavnoj i nevjerojatno ukusnoj slastici, nije ni čudo je ovih dana žele probati svi. U nastavku donosimo recept za desert koji osvaja i izgledom i okusom, a idealno je rješenje kada vas posjete nenajavljeni gosti.
RECEPT
Sastojci:
4-5 limuna
500 ml vrhnja za šlag
pola šalice smeđeg ili šećera u prahu
5 žlica limunovog soka
korica limuna
Postupak:
Limune dobro operite i prerežite napola. Žlicom pažljivo izdubite ‘meso’ kako biste dobili kalupiće od kore. Meso prebacite u posudu i ostavite sa strane jer će vam trebati sok koji je iscurio.
Ulijte vrhnje za šlag u lončić i dodajte mu šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije, neprestano miješajući. Ostavite da kuha još 2-3 minute pa uklonite sa štednjaka. Kada se smjesa malo ohladi, ubacite pet žlica limunovog soka i koricu po ukusu pa dobro promiješajte.
Ostavite da se ohladi još 10-ak minuta pa ulijte u prazne kore limuna koje ste prethodno izdubili. Ostavite napunjene limune u hladnjaku barem sat vremena. Po želji, prije posluživanja ukrasite listićima mente ili bosiljka.
Foto: Instagram