Hrskave izvana, kremaste iznutra i prepune rastopljenog sira, ove kuglice od krumpira pravi su comfort food koji nestaje sa stola u tren oka. Savršene su kao prilog, toplo predjelo ili zalogaj za druženja, a za pripremu vam ne treba puno vremena ni komplicirani sastojci…
Baš kao i ostalo povrće, krumpir obiluje važnim nutrijentima koji pridonose zdravlju organizma. Dobar je izvor željeza, kalija te vitamina C i D. Također, bogat je karotenoidima, poput beta-karotena, koji pomažu u očuvanju vida te potiču imunološki sustav.
S ovom svestranom namirnicom možete biti itekako kreativni u kuhinji i pripremiti jednostavna, ali vrlo ukusna jela. Jedno od njih su i hrskave krumpirove kuglice punjene mozzarellom. Poslužite ih uz umak kao aromatični snack ili prilog sočnom komadu mesa.

RECEPT
Sastojci:
450 g krumpira
1 i pol žlica kukuruznog škroba
pola žličice češnjaka u prahu
žličica soli
pola žličice mljevene paprike
žlica sitno nasjeckanog svježeg kopra
žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
kockice mozzarelle
Za pohanje:
pola šalice brašna
2 razmućena jaja
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice sezamovih sjemenki
pola šalice zdrobljenih kukuruznih pahuljica
sol i papar

Postupak:
Skuhajte krumpire, ocijedite ih i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu. Zgnječite ih u pire pa im dodajte kukuruzni škrob, češnjak u prahu, sol, papriku, kopar i peršin. Sve dobro pomiješajte rukama da smjesa postane ujednačena.
Oblikujte kuglice veličine manjeg jajeta. Svaku kuglicu pritisnite u dlanu da napravite plosnati oblik. U sredinu stavite kockicu mozzarelle pa pažljivo zatvorite smjesu oko sira da bude potpuno pokriven. Ponovite postupak sa svim kuglicama.

Pripremite tri plitke zdjelice. U jednu stavite brašno pomiješano sa solju i paprom, u drugu razmućena i posoljena jaja, a u treću krušne mrvice zdrobljene kukuruzne pahuljice i sezamove sjemenke. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u brašno, potom u jaja, a onda u mrvice.
Zagrijte ulje u srednje velikom loncu. Pržite kuglice u serijama 2-3 minute, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih i položite na tanjur obložen kuhinjskim papirom da upije višak masnoće. Poslužite toplo uz omiljeni umak ili kao prilog mesu.
Foto: Instagram