Vrijeme je za gastro put u Poljsku, i to iz vlastite kuhinje. Ovog vikenda, pripremite tradicionalnu poslasticu iz te zemlje za koju ste ranije sigurno čuli – babku. Babka je poljski slatki kruh koji se može spremati na razne načine, jako je mekan i nevjerojatno ukusan.
Babka potječe iz istočnoeuropskih zemalja, a najviše je se povezuje s Poljskom. Sam naziv ovog kolača dolazi od poljske i bjeloruske riječi ‘babka’, što znači baka. Originalna inačica babke radi se u okruglom kalupu te je punjena suhim voćem, a danas se sprema i s raznim drugim dodacima.
Kad su istočno-europski Židovi stigli u New York, babka je dobila svoju čokoladnu varijantu. Tamo je čokolada je bila dostupnija, a često su u babku dodavani cimet i krema od badema koja se razmazivala po tijestu.
Pronašli smo odličan recept za čokoladnu babku koja će oduševiti i one najistančanijeg ukusa.
RECEPT:
Sastojci:
Za tijesto
550 g mekog brašna
¼ žličice soli
220 ml toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca
150 g šećera
2 jajeta
150 g omekšalog maslaca
Za nadjev
80 g putera
100 g šećera
250 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
½ žličice cimeta
Dodatni sastojci
brašno za formiranje tijesta
žumanjak
žlica slatkog vrhnja
šećer za posipanje
komadić omekšalog maslaca za premazivanje kalupa
Postupak:
Toplo mlijeko pomiješajte s kvascem i malo šećera. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Odvojeno razmutite jaja s preostalim šećerom pa dodajte uzdignuti kvasac.
Sve zajedno uspite u zdjelu s brašnom. Dodajte omekšali maslac te miješajte pjenjačom dok je moguće. Smjesu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete meko glatko tijesto, uz dodavanje brašna po potrebi.
Prebacite tijesto u čistu posudu koju ste namazali omekšalim maslacem, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara pola sata na toplom, a potom ga stavite u hladnjak na pola sata.
Za pripremu nadjeva u zdjelu uspite šećer, slatko vrhnje i maslac te pustite da zavrije. Odmah sklonite s vatre, dodajte čokoladu i cimet i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite je u čistu posudu i ostavite da se hladi. S vremena na vrijeme promiješajte da se brže ohladi i kako biste spriječili da se šećer kristalizira i napravi koricu.
Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite dva uža pravokutna kalupa za pečenje kruha. Obložite ih papirom za pečenje i ostavite sa strane.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite na dva dijela pa na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvucite valjkom u pravokutnik da bude što tanje, otprilike 2-3 milimetara. Premažite polovinom nadjeva i zarolajte.
Odsijecite krajeve jer su oni sigurno malo deblji pa mogu pokvariti presjek nakon pečenja. Sada tako zarolano tijesto prerežite na dva jednaka dijela i svaki razrežite po dužini. Formirajte pletenicu (koliko je moguće) i prebacite u pripremljen kalup za pečenje.
Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta i nadjeva. Premažite formirane pletenice žumanjkom koji ste razmutili sa žlicom slatkog vrhnja, a zatim bogato pospite šećerom. Pecite oko 40 minuta.
Nakon pečenja, ostavite babke da se malo ohlade te ih servirajte uz šalicu vruće kave.
Dobar tek!
Foto: Instagram