Proljeće donosi razne plodove na stol, a među omiljenima su šparoge. Nutritivno bogato povrće može se jesti u sklopu doručka, ručka ili večere i spremati na mali milijun načina. Ako ste u potrazi za nečim brzim i jednostavnim, isprobajte pljukance sa šparogama iz jednog lonca…
‘Carsko povrće’, kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za kraljeve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, što ih čini idealnim odabirom ako želite pripaziti na kilažu. Ovo povrće može se upotrijebiti za pripremu raznih jela, a posebno su ukusne s pljukancima u laganom kremastom umaku.
RECEPT
Sastojci:
500 g šparoga
2 žlice maslinovog ulja
režanj češnjaka
žličica sušenog miješanog povrća
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja za šlag
200 g pljukanaca
pola vezice bosiljka
60 g ribanog parmezana
sol i papar
Postupak:
Šparogama odstranite krajeve te ih narežite na tri dijela. U loncu zakuhajte 400 ml vode pa dodajte prstohvat soli i maslinovo ulje. Ubacite sušeno povrće, bijelo vino i vrhnje. Pustite da proključa. Dodajte tjesteninu i šparoge.
Kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Listove bosiljka otkinite sa stabljike i grubo nasjeckajte. Parmezan naribajte na sitno. Tjesteninu posolite, popaprite i umiješajte naribani sir. Rasporedite na tanjure i na vrh pospite sjeckani bosiljak.
Foto: Instagram