Tijekom ljetnih mjeseci malo tko može odoljeti okusu osvježavajuće i sočne rajčice. Ova ukusna i zdrava namirnica neizostavan je dio svake kuharice, ali i glavna zvijezda malo drugačijih jela koja ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Jedno od njih je i pita od rajčica s ovčjim sirom…
Tržnice i trgovine pune su rajčica raznih oblika i vrsta. Ova namirnica sjajna je baza za pripremu raznih jela – od umaka preko salata do nešto složenijih delicija.
Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća. Jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Čak 95 posto ploda rajčice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Ako ih želite upotrijebiti na malo drugačiji način, isprobajte božanstvenu pitu od rajčica i ovčjeg sira koje se uvijek traži komad više.
RECEPT
Za tijesto:
200 g brašna
120 g maslaca (ohlađenog)
jaje
prstohvat soli
Za nadjev:
300 g rajčica (cherry ili grappolo)
200 g kiselog vrhnja
70 g ribanog ementalera
300 g ovčjeg sira
3 jaja
žličica limunovog soka
vezica bosiljka
2 vezice rikule
sol i papar
Postupak:
Zamijesite glatko tijesto o svih sastojaka. Ako bude previše tvrdo ili nedovoljno glatko, dodajte dvije žlice hladne vode. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.
Operite rajčice, ocijedite ih i narežite na kolutove. Ako koristite cherry rajčice, dovoljno ih je prerezati napola. Bosiljak i rikulu operite i grubo usitnite. Vrhnje pomiješajte s jajima i ementalerom. Začinite solju, paprom i limunovim sokom.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namastite kalup za pitu, idealno promjera 26 centimetara. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini tako da bude malo veće od kalupa. Prebacite ga u kalup i ostavite rubove vani.
Ulijte smjesu od jaja i sira, na nju dodajte nasjeckani bosiljak i rikulu pa lagano promiješajte. Ocijedite ovčji sir te ga namrvite po piti. Naposljetku, poslažite rajčice, lagano ih utisnite i pecite oko 50 minuta.
Foto: Instagram