Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Pita od jabuka klasik je kojem se uvijek rado vraćamo, a ovoj s karamelom nemoguće je odoljeti…

Pita od jabuka vječni je gastronomski klasik kojem se uvijek rado vraćamo nakon ljetne sezone. Ova slastica može se pripremati po tradicionalnom receptu ili na nešto drugačiji način, a odlično se slaže i s drugim dodacima poput orašastih plodova, sireva i preljeva. Ovoga puta dodatno zasladite pitu s jabukama i obogatite je ukusnim domaćim karamelom koji uspijeva čak i početnicima…

Jesen nam se polako bliži, a sezona jabuka mnogima je izmamila osmijeh na lice. Ova sočna i superzdrava voćka neizostavan je dio prehrane, jer obiluje vitaminima i mineralima te se može jesti na mali milijun načina.

Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku.

@foodartblog

Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.

Jedan od omiljenih načina korištenja jabuka u kuhinji je izrada sočne pite kojoj ne mogu odoljeti ni mali ni veliki. U moru sjajnih recepata za tart od jabuka pronašli smo jedan malo drugačiji sa slasnim dodatkom – karamelom.

@useyournoodles

RECEPT

Za tijesto:

  • 105 g glatkog brašna
  • 115 g oštrog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 115 g kiselog vrhnja

Za karamel:

  • 240 g šećera
  • 60 ml vode
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 75 g maslaca
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 4 srednje velike jabuke
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta

Postupak:

Od brašna, šećera, soli i maslaca prstima napravite mrvičastu smjesu nalik mokrom pijesku. Možete koristiti i mikser ili multipraktik ako želite biti brži. Dodajte kiselo vrhnje i umijesite glatko tijesto, ali nemojte predugo mijesiti. Tijesto oblikujte u kuglu, spljoštite u disk, omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, napravite karamel. Šećer i vodu kuhajte na jakoj vatri dok se pojave ne pojave mjehurići, zatim smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte bez miješanja sve dok ne poprimi boju meda.

U međuvremenu zajedno zagrijte maslac i vrhnje da se otope. Uklonite karamel sa štednjaka, pažljivo u njega umiješajte vrhnje i maslac te dodajte sol. Vratite na laganu vatru i sve zajedno kuhajte još 5-7 minuta uz često miješanje. Ostavite karamel da se malo ohladi.

@useyournoodles

Jabuke operite, prepolovite i očistite od tvrdih dijelova. Narežite ih na tanke ploškice pa pomiješajte s vanilin šećerom i cimetom. Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte u krug i stavite u namašćeni okrugli kalup. Odrežite višak tijesta koje visi s ruba kalupa, izbodite dno vilicom na par mjesta i prekrijte papirom za pečenje.

Pecite 15 minuta, to jest dok rubovi ne očvrsnu. Skinite papir s utegom i pecite još pet minuta dok dno tijesta ne očvrsne i počne dobivati boju. Nakon pečenja temperaturu smanjite na 180°C.

U polupečeno tijesto ulijte karamel i poslažite jabuke od ruba prema sredini. Pecite sve zajedno još 30 minuta tj. dok jabuke ne omekšaju, a cijela pita dobije zlatnu boju.

Foto: Instagram



HZZO
Merkur


hogwarts

Slični članci