Pita od jabuka vječni je gastronomski klasik kojem se uvijek rado vraćamo nakon ljetne sezone. Ova slastica može se pripremati po tradicionalnom receptu ili na nešto drugačiji način, a odlično se slaže i s drugim dodacima poput orašastih plodova, sireva i preljeva. Ovoga puta dodatno zasladite pitu s jabukama i obogatite je ukusnim domaćim karamelom koji uspijeva čak i početnicima…
Jesen nam se polako bliži, a sezona jabuka mnogima je izmamila osmijeh na lice. Ova sočna i superzdrava voćka neizostavan je dio prehrane, jer obiluje vitaminima i mineralima te se može jesti na mali milijun načina.
Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku.
Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Jedan od omiljenih načina korištenja jabuka u kuhinji je izrada sočne pite kojoj ne mogu odoljeti ni mali ni veliki. U moru sjajnih recepata za tart od jabuka pronašli smo jedan malo drugačiji sa slasnim dodatkom – karamelom.
RECEPT
Za tijesto:
- 105 g glatkog brašna
- 115 g oštrog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 150 g hladnog maslaca
- 115 g kiselog vrhnja
Za karamel:
- 240 g šećera
- 60 ml vode
- 150 ml vrhnja za šlag
- 75 g maslaca
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 4 srednje velike jabuke
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
Postupak:
Od brašna, šećera, soli i maslaca prstima napravite mrvičastu smjesu nalik mokrom pijesku. Možete koristiti i mikser ili multipraktik ako želite biti brži. Dodajte kiselo vrhnje i umijesite glatko tijesto, ali nemojte predugo mijesiti. Tijesto oblikujte u kuglu, spljoštite u disk, omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Dok se tijesto hladi, napravite karamel. Šećer i vodu kuhajte na jakoj vatri dok se pojave ne pojave mjehurići, zatim smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte bez miješanja sve dok ne poprimi boju meda.
U međuvremenu zajedno zagrijte maslac i vrhnje da se otope. Uklonite karamel sa štednjaka, pažljivo u njega umiješajte vrhnje i maslac te dodajte sol. Vratite na laganu vatru i sve zajedno kuhajte još 5-7 minuta uz često miješanje. Ostavite karamel da se malo ohladi.
Jabuke operite, prepolovite i očistite od tvrdih dijelova. Narežite ih na tanke ploškice pa pomiješajte s vanilin šećerom i cimetom. Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte u krug i stavite u namašćeni okrugli kalup. Odrežite višak tijesta koje visi s ruba kalupa, izbodite dno vilicom na par mjesta i prekrijte papirom za pečenje.
Pecite 15 minuta, to jest dok rubovi ne očvrsnu. Skinite papir s utegom i pecite još pet minuta dok dno tijesta ne očvrsne i počne dobivati boju. Nakon pečenja temperaturu smanjite na 180°C.
U polupečeno tijesto ulijte karamel i poslažite jabuke od ruba prema sredini. Pecite sve zajedno još 30 minuta tj. dok jabuke ne omekšaju, a cijela pita dobije zlatnu boju.
Foto: Instagram