Malo tko ne voli jesti piletinu – fino meso koje se može pripremati na razne načine. Jedno od najpoznatijih jela u kojima ova namirnica igra glavnu ulogu je francuski specijalitet coq au vin, odnosno piletina u crnom vinu. Ako ga još niste probali, u nastavku donosimo recept za jednostavniju verziju čija priprema traje tek nešto više od sat vremena…
Piletina je jedna od namirnica koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Osim što je ukusno, ovo meso nudi pregršt mogućnosti kada je riječ o pripremi finog i brzog ručka koji će oduševiti cijelu obitelj.
Sigurno ste čulo za francuski specijalitet coq au vin koji spaja piletinu, luk, slaninu, crno vino i šampinjone te na stol će donosi neodoljive okuse koji osvajaju na prvu.
Ako vam je ovaj opis već izmamio zazubice, pronašli smo malo jednostavniji recept za piletinu u aromatičnom umaku od crnog vina koja se idealno slaže s pečenim ili pire krumpirom, njokima i rižom.
RECEPT
Sastojci:
1 kg piletine u komadima
4 luka
5 mrkvi
100 g slanine
2 žlice maslinovog ulja
lovorov list
žličica majčine dušice
3 žlice brašna
2 šalice crnog vina
2 šalice pilećeg temeljca
2 režnja češnjaka
3 žlice umaka od rajčice
100 g šampinjona
Postupak:
Nasjeckajte na kockice pa popržite slaninu u velikoj tavi. Koristite onu bez plastičnih dijelova koja kasnije može i u pećnicu. Nakon dvije minute slaninu izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi popržite komade piletine sa svih strana. Lagano dodajte vino. Kada alkohol ispari, začinite komade piletine solju i paprom. Dodajte lovorov list i majčinu dušicu.
Oko piletine poredajte luk i mrkvu koje ste narezali na veće komade. Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko deset minuta. Zatim sve pospite brašnom te okrenite luk i piletinu. Ponovno poklopite i kuhajte još nekoliko minuta.
Maknite tavu s vatre i polako dodajte temeljac. Vratite slaninu u tavu pa umiješajte češnjak i umak od rajčice. Poklopite i ubacite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena. Zadnjih 20 minuta umiješajte nasjeckane gljive.
Foto: Instagram