Ako tražite jednostavan, a ukusan obrok gotov za samo 30 minuta, pileća jela iz tave s najbolji su izbor. Pronašli smo recept za brzinske pileće zabatke u kremastom umaku od češnjaka i limuna koji vam neće zaprljati puno posuđa niti vas dugo zadržati u kuhinji…
Češnjak se već tisućljećima koristi u ljekovite svrhe. Malo koje jelo zamislivo je bez ovog aromatičnog i zdravog dodatka, a nije potrebno naglašavati da je upravo on neizostavan dio mediteranske kuhinje.
Ova namirnica sadrži alicin, tvar za koju su brojna istraživanja pokazala da značajno umanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade. Također, on se nalazi isključivo u svježem češnjaku te mu daje prepoznatljivi miris.

Osim što se može koristiti kao dodatak jelima, pravi ljubitelji ovog povrća posebno će uživati u obrocima u kojima on igra glavu ulogu. Jedno takvo su i pileći zabatci u kremastom umaku od češnjaka i limuna čija priprema traje svega pola sata.
RECEPT
Sastojci:
5-6 pilećih zabataka bez kostiju
žličica češnjaka u prahu
žličica mljevene paprike
žličica talijanskih začina
pola žličice soli
pola žličice crnog papra
žlica maslinovog ulja
žlica maslaca
manji luk
4 režnja češnjaka
pola šalice vrhnja za kuhanje
pola šalice pilećeg temeljca ili vode
žlica svježeg limunovog soka
svježi peršin za posipanje

Postupak:
Papirnatim ručnicima osušite pileće zabatke. U maloj zdjeli pomiješajte sve začine pa začinite meso s obje strane. U velikoj zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu u tavu okrenutu kožom prema dolje i pecite 10 minuta.
Smanjite vatru, okrenite meso i pecite bez miješanja još 10-15 minuta, dok gotovo ne bude potpuno pečena. Prebacite ga na tanjur. U istu tavu dodajte maslac i luk. Pirjajte 3-4 minute dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i kratko pirjajte.
Umiješajte vrhnje za kuhanje, pileći temeljac i limunov sok. Pustite da lagano zakuha pa vratite piletinu u tavu i pustite da se još malo krčka. Pospite svježim peršinom i poslužite uz pire ili pečeni krumpir, rižu, kuhanu brokulu ili tostirani kruh.
Foto: Instagram