Nar je polako počeo pristizati na tržnice i u supermarkete, a mnogo je razloga zašto ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Ova sočna voćka idealna je za grickanje uz omiljeni film bez grižnje savjesti, ali i za izradu finog pekmeza koji osvaja i u slanim i u slatkim varijantama. Recept za brzi džem donosimo u nastavku…
Nar se u narodu naziva još šipak ili mogranj, a riječ je o plodu žućkasto-crvene boje prepune jestivih sjemenki koje dozrijeva u kasnu jesen.
Iako se smatra jednom od najljekovitijih voćki uopće, mnogi je rijetko koriste pripremi jela. Jedna voćka nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i antioksidans punicalagin koji povoljno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Želite li promijeniti raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu – od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.
Gorko-slatki plod nara odlično se kombinira u slanim i slatkim kombinacijam, što ga čini idealnom namirnicom za izradu finog pekmeza koji ne zahtijeva puno vremena ni posebne vještine.
RECEPT
Sastojci:
4 šipka
140 g šećera
2 kriške limuna
žlica limunovog soka
Postupak:
Od četiri šipka iscijedite sok (dobit ćete oko 450 ml) i procijedite ga kroz cjedilo za čaj. U širu posudu stavite kuhati sok, šećer i kriške limuna.
Kad zakuha, smanjite vatru, pokupite pjenu sa vrha i kuhajte oko 40 minuta, odnosno dok ne bude gusto kao sirup. Ne smije biti gušće, jer će se u hlađenju marmelada dodatno zgusnuti.
Dužina kuhanja će ovisiti o količini soka, širini posude, to jest površini isparavanja te jačini vatre. Vruću marmeladu stavite u vruće sterilizirane staklenke, zatvorite poklopce, umotajte u dekicu i ohladite na sobnoj temperaturi.
Foto: Instagram