Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Pečeni patlidžani u umaku od rajčice jelo su koje pršti od okusa, posebno su ukusni uz laganu rižu sa šarenim povrćem

Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. Ako nemate ideju kako ga pripremati, predlažemo aromatičnu varijantu iz pećnice u umaku od rajčice i rižu s povrćem…

Patlidžan je povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Ova namirnica može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije te poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. Obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

@hautescuisines

Tražite li način kako ga uvrstiti u prehranu u malo drugačijem ruhu, imamo super ideju. Riječ je o pečenim patlidžanima u umaku od rajčice posluženima uz rižu s povrćem.

RECEPT

Za patlidžane:

3 patlidžana(oko 800 g)
glavica luka
4 režnja češnjaka
3 žlice maslaca
3 žlice koncentrata rajčice
konzerva
pasirane rajčice
pola
vezice svježeg peršina
sol i
papar
čili pahuljice
litra suncokretovog ili biljnog ulja

Za rižu s povrćem:

200 g cherry rajčica
2 crvene paprike
žlica maslinovog ulja
300 g riže
500 ml povrtnog temeljca
prstohvat soli
200 g smrznutog graška

@patrick_rosenthal

Postupak:

Patlidžane operite i narežite na kockice veličine oko tri centimetra. Ubacite ih u zdjelu i pomiješajte s dvije žlice soli. Ostavite da odstoje 20 minuta, odlijte nastalu vodu i kuhinjskom krpom lagano uklonite sol. Potom ih potpuno ocijedite na kuhinjskom papiru.

U dubokoj tavi zagrijte ulje. Pržite kockice patlidžana oko četiri minute dok ne porumene. Izvadite ih i ocijedite na kuhinjskom papiru. Prebacite ih na namašćen i zagrijte pećnicu na 180°C.

@cute_little_fairy

U tavi rastopite maslac i propirjajte kockice luka i češnjaka. Umiješajte pastu od rajčice i ostavite da se kratko otapa. Dodajte pasiranu rajčicu pa začinite solju, paprom i čilijem. Patlidžane prelijte umakom i pecite 15 minuta. Za to vrijeme pripremite rižu.

Dobro je operite i ostavite da se ocijedi. U tavi zagrijte ulje pa pirjajte rajčicu i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu, promiješajte i kratko popržite. Ulijte temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte grašak i do kraja kuhajte rižu na srednje jakoj vatri. Po potrebi dodajte još malo vode. Posolite i poslužite s patlidžanima.

Foto: Instagram




PBZ

Slični članci