Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. Ako nemate ideju kako ga pripremati, predlažemo aromatičnu varijantu iz pećnice u umaku od rajčice i rižu s povrćem…
Patlidžan je povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Ova namirnica može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije te poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. Obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Tražite li način kako ga uvrstiti u prehranu u malo drugačijem ruhu, imamo super ideju. Riječ je o pečenim patlidžanima u umaku od rajčice posluženima uz rižu s povrćem.
RECEPT
Za patlidžane:
3 patlidžana(oko 800 g)
glavica luka
4 režnja češnjaka
3 žlice maslaca
3 žlice koncentrata rajčice
konzerva pasirane rajčice
pola vezice svježeg peršina
sol i papar
čili pahuljice
litra suncokretovog ili biljnog ulja
Za rižu s povrćem:
200 g cherry rajčica
2 crvene paprike
žlica maslinovog ulja
300 g riže
500 ml povrtnog temeljca
prstohvat soli
200 g smrznutog graška
Postupak:
Patlidžane operite i narežite na kockice veličine oko tri centimetra. Ubacite ih u zdjelu i pomiješajte s dvije žlice soli. Ostavite da odstoje 20 minuta, odlijte nastalu vodu i kuhinjskom krpom lagano uklonite sol. Potom ih potpuno ocijedite na kuhinjskom papiru.
U dubokoj tavi zagrijte ulje. Pržite kockice patlidžana oko četiri minute dok ne porumene. Izvadite ih i ocijedite na kuhinjskom papiru. Prebacite ih na namašćen i zagrijte pećnicu na 180°C.
U tavi rastopite maslac i propirjajte kockice luka i češnjaka. Umiješajte pastu od rajčice i ostavite da se kratko otapa. Dodajte pasiranu rajčicu pa začinite solju, paprom i čilijem. Patlidžane prelijte umakom i pecite 15 minuta. Za to vrijeme pripremite rižu.
Dobro je operite i ostavite da se ocijedi. U tavi zagrijte ulje pa pirjajte rajčicu i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu, promiješajte i kratko popržite. Ulijte temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte grašak i do kraja kuhajte rižu na srednje jakoj vatri. Po potrebi dodajte još malo vode. Posolite i poslužite s patlidžanima.
Foto: Instagram