Kao jedna od omiljenih ljetnih voćki koja privlači okusom i dolazi, marelica je izvrsno osvježenje nakon laganog ručka tijekom sparnih dana. Ovo ukusno voće pruža bezbroj mogućnosti kada je riječ o izradi slastica. U nastavku donosimo recept za pečene marelice s bademima i sladoledom od vanilije…
Marelice su slatki ljetni plod koji obiluje karotenoidima s izuzetnim antioksidacijskim svojstvima. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja.
Zato ih se naročito preporučuje konzumirati na plaži i tijekom dugotrajnog izlaganja suncu. Osim svježe ili sušene, marelice se mogu jesti i – pečene. Ako još niste probali ovu varijantu, u nastavku potražite jednostavan recept i bacite se na pripremu.

RECEPT
Sastojci:
6 zrelih marelica
2 žličice maslaca
1-2 žličice meda (ili po ukusu)
2 žlice grubo sjeckanih badema ili badema u listićima
sladoled od vanilije za posluživanje

Postupak:
Marelice prepolovite i izvadite koštice, pa ih složite u manju, lagano nauljenu posudu za pečenje, rezanom stranom prema gore. Na svaku polovicu stavite malo maslaca i nakapajte med prema vlastitom ukusu.
Po vrhu pospite sjeckane bademe. Pecite 15–20 minuta na 180°C, dok marelice ne omekšaju, a bademi ne porumene. Gotov desert poslužite topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram