Pečena piletina s krumpirima jedno je od omiljenih vikend jela, osobito kad mu se dodaju tajni sastojci. Kako biste dobili hrskavu koricu i pritom zadržali sočnost, posegnite za mediteranskim načinom pripreme koji u glavnoj ulozi ima med, limun i puno zdravih začina. Donosimo recept za piletinu s krumpirima koju ćete sigurno dodati svojoj kuharici već nakon prvog zalogaja…
Postoje brojni trikovi za dobivanje hrskave korice na piletini, no jedan od njih je posebno ukusan. Riječ je o mediteranskom načinu pripreme piletine u kojem su limun i med glavni krivci za hrskavu koricu i sočno meso.
Okusu posebno pridonose i začini s tog područja koji, ne samo da poboljšavaju okus, već obiluju hranjivim tvarima koje tijelo treba u vrijeme kada je najpodložnije prehladama.
Upustite se u pripremu ovakve, nešto drugačije piletine i iznenadite svoje najbliže aromatičnim okusima nekog novog vikend ručka.
RECEPT:
Sastojci:
1 pile
2 limuna
žlica meda
timijan
ružmarin
kadulja
origano
1 luk
lovorov list
režanj češnjaka
1 dl bijelog vina
6 krumpira
maslinovo ulje
prstohvat kurkume
sol i papar
Postupak:
Napravite marinadu od meda, limunovog soka, kurkume, soli i maslinovog ulja. Dobivenom marinadom premažite pile, poparite ga i pospite nasjeckanim biljem. Kako bi se pile bolje ispeklo, podvežite ga tankim konopcem.
Operite krumpir i narežite ga na ploške, krupno narežite luk i sve skupa stavite u lim za pečenje. Još jednom sve posolite, popaprite i zalijte maslinovim uljem.
Marinirano pile stavite na krumpir i luk, dodajte mu nekoliko kriški limuna, prepolovljen češnjak i lovorov list i sve zalijte bijelim vinom.
Pecite pokriveno na 200 stupnjeva dok ne dobije boju i bude pečen kod kostiju, oko sat vremena. Zadnjih 20 minuta otkrijte piletinu kako biste dobili hrskavu koricu.
Dobar tek!
Foto: Instagram