Rijetki su oni koji će odbiti komad fine Pavlove torte. Bezvremenski desert savršen je za razne svečane prilike, ali i za dane kada vam se jede nešto slatko što vas neće dugo zadržati u kuhinji. Ako vam je sama pomisao na ovaj kolač izmamila zazubice, u nastavku donosimo recept za varijantu s narančama koja će vas zasigurno oduševiti…
Pavlova torta je nesumnjivo jedna od najpopularnijih slastica s beze korom. uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, a mnogi je obožavaju jer se može pripremati s raznim dodacima.
Ova torta sastoji se od tri elementa – beze kora, kreme i dodataka, te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Ako žudite za ovim desertom, a jede vam se malo drugačija varijanta koja ne zahtijeva puno vremena, truda ni novca, isprobajte recept za Pavlovu tortu s narančama kojoj neće odoljeti ni oni na dijeti.
RECEPT
Sastojci:
4 bjelanjka
žlica jabučnog octa
200 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
1 naranča (sok i korica)
ekstrakt vanilije
filetirani komadići 2 naranče
Postupak:
Bjelanjke i ocat umiksajte u snijeg. Kada smjesa očvrsne, malo po malo dodajte šećer i mutite mikserom dok ne dobijete sjajni i čvrsti snijeg. Na papiru za pečenje iscrtajte krug promjera 20 centimetara pa na njega nanesite dobiveni snijeg tako da bude unutar linije.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kada dosegne tu temperaturu, stavite peći koru i odmah smanjite na 130°C. Pecite oko 50-60 minuta. Kora izvana treba biti čvrsta i hrskava, a iznutra ostati mekana i spužvasta.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Slatkom vrhnju dodajte vaniliju te sok i koricu limuna pa sve istucite u čvrst šlag. Ohlađenu koru premažite tučenim vrhnje i na vrh poslažite filetirane naranče. Po želji, sve pospite s malo mljevenih pistacija.
Foto: Instagram