Mnogima jedna od omiljenih voćki, jagoda je izvrsna baza za mnoge slastice kojima neće odoljeti ni oni na dijeti. U moru recepata koji zahtijevaju puno vremena i truda, naletjeli smo na jedan posve jednostavan za kremastu, laganu i ukusnu tortu od jagoda koju možete brzinski napraviti iznenade li vas nenajavljeni gosti ili ako se poželite počastiti nečim slatkim uz popodnevnu kavu…
Malo tko ne voli jagode, voćku bez koje ne možemo zamisliti proljeće i ljeto. Jagode su jedna od najzahvalnijih namirnica za izradu deserata raznih vrsta, osobito kremastih torti koje u trenu nestaju sa stola.
Iako se čini zahtjevna, na dobru tortu od jagoda ne morate uvijek potrošiti sate i mali milijun namirnica da bi ona bila posebna, ukusna i sočna.
U nastavku donosimo jednostavan recept za slasnu tortu od jagoda u koju ćete se zaljubiti već na prvo kušanje.
RECEPT:
Za biskvit:
4 jaja
160 g brašna
130 g šećera
1 žlica praška za pecivo
30 g šećera s limunom ili korica limuna
+ 3 bjelanjka s 30 g šećera s limunom ili korica limuna
Za kremu:
3 žumanjka
500 ml mlijeka
60 g gustina
170 g šećera
1 mahuna vanilije
300 ml slatkog vrhnja
700 g jagoda
Postupak:
U jednoj posudi izmiksajte sastojke za biskvit (jaja, šećer, brašno, pecivo, korica limuna i dodajte par zrna soli) Smjesu podijelite na dva djela. U prethodno namašćen kalup za torte (26 cm) izlijte prvu polovicu smjese pecite na 180°C kojih 15 minuta.
U posebnoj posudi izmiksajte tri bjelanjka sa šećerom, a za intenzivniji okus dodajte i malo naribane limunove korice. Lagano izlijte preko drugog djela smjese za biskvit pazeći da vam se ne pomiješaju smjese. Drugi biskvit pecite malo duže, kojih 20-25 minuta.
Za kremu zakuhajte mlijeko s vanilijom. Lagano miješajući ulijte smjesu od jaja, šećera i gustina. Kada se krema zgusne pustite da se ohladi do sobne temperature. U prethodno pripremljen šlag lagano umiješajte kremu.
Donji dio biskvita premažite s polovicom kreme, rasporedite narezane jagode te prekrijte ostatkom kreme. Gore stavite drugi biskvit (s bjelanjkom) i posipajte šećerom u prahu. Po želji svemu možete dodati listiće svježe mente.
Foto: Instagram