Banane su omiljeno tropsko voće dostupno tijekom cijele godine. Ova zasitna voćka obiluje raznim vitaminima i mineralima, a zbog teksture i okusa, izvrsna je baza za izradu finih slastica. Ako vam se jede nešto slatko, a da je brzo gotovo, pripremite slasne kekse od banane i čokolade. Recept donosimo u nastavku…
Zbog visokog sadržaja kalija, magnezija i vlakana, banane su hvaljene još u zapisima iz 600. godine prije nove ere. Dobar su izvor energije, a zbog visokog sadržaja kalija, pripisuje im se značajno djelovanje u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji srčanih bolesti.
Novije studije pokazale su da banane mogu pomoći i u održavanju koštane mase, što je posebno važno za žene u menopauzi. Ova ukusna voćka idealna je za izradu raznih slastica, poput sočnih i hrskavih keksića s komadićima čokolade.
RECEPT
Sastojci:
srednje zrela banana
žumanjak sobne temperature
pola šalice maslaca sobne temperature
šalica smeđeg šećera
žličica ekstrakta vanilije
1 i pol šalica glatkog brašna
žličica cimeta
pola žličice sode bikarbone
pola žličice soli
pola šalice čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade za kuhanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite lim papirom za pečenje i ostavite ga sa strane. U velikoj zdjeli zgnječite bananu da dobijete oko trećinu šalice pirea. Dodajte žumanjak, maslac, smeđi šećer i vaniliju. Miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine.
Ubacite brašno, cimet, sodu bikarbonu, sol i čokoladu pa miješajte samo dok se smjesa ne sjedini. Pazite da ne pretjerate s miješanjem, smjesa će biti mekša nego za klasične čokoladne kekse. Prebacite tijesto u zamrzivač i ostavite da se hladi oko 30 minuta (opcionalno).
Foto: Instagram