Supermarkete i tržnice preplavilo je ukusno sezonsko voće kojem je teško odoljeti. Ako obožavate šljive i slastice u kojima one igraju glavnu ulogu, imamo genijalan recept. Riječ je o kremastom kolaču od šljiva i sira. Jednostavan je za pripremu, a nema koga neće oduševiti…
Sočne i slatke šljive su jedno od najpopularnijeg voća – kako zbog izuzetnog okusa, tako i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina, zbog čega bi ih valja svakodnevno konzumirati tijekom ljeta.
Osim što ima jako antioksidativno djelovanje, C vitamin u ovom voću pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni te štiti od bakterija i virusa.
Bila bi prava šteta ne iskoristiti ovu namirnicu za pripremu finog deserta kojeg će se, bez sumnje, tražiti porcija više. U nastavku donosimo recept za božanstveni kolač od šljiva i sira koji ne zahtijeva puno vremena ni truda.
RECEPT
Za podlogu:
150 g maslaca narezanog na kockice
250 g brašna
100 g šećera
jaje
Za nadjev:
400 g kiselog vrhnja
500 g nemasnog kvarka ili krem sira
2,5 pakiranja praška za puding od vanilije
100 g šećera
100 ml mlijeka
500 g šljiva očišćenih od koštica i narezanih na četvrtine
Postupak:
Zamijesite sve sastojke za tijesto da se sjedine pa ga utisnite ga u dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Uzdignite rub da bude visine oko pet centimetara. Stavite kalup s tijestom u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pomiješajte kiselo vrhnje, kvark ili krem sir, šećer, mlijeko i prašak za puding. Ulijte kremu u kalup preko tijesta. Na vrh kreme rasporedite četvrtine šljiva. Kolač pecite oko sat vremena. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram