Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ovaj kolač od jabuka, vanilije i badema neće vas dugo zadržati u kuhinji, odlično se slaže uz šalicu vrućeg čaja

Kremastim voćnim slasticama teško je odoljeti, pogotovo kad ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Ako vam je sama spomen na ovakav desert izmamila želju za slatkim, isprobajte recept za kolač od jabuka, vanilije i badema koji donosimo u nastavku…

Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa je valja redovito konzumirati.

Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.

@foodartblog

Ako vam se jede nešto slatko i kremasto na bazi jabuka, imamo idealno rješenje. Riječ je o jednostavnom kolaču u kojem se ovo voće spaja s vanilijom i hrskavim listićima badema.

RECEPT

Sastojci:

230 g maslaca
250 g šećera
4 žumanjka
275 g brašna
pola žličice praška za pecivo
5 jabuka
2 žlice džema od marelice
50 g pšeničnog griza ili krušnih mrvica
800 ml mlijeka
2 vrećice praška za puding od vanilije
90 g meda
100 g listića badema
25 g brašna
šećer u prahu za posipanje

@patrick_rosenthal

Priprema:

Za tijesto umijesite 150 g maslaca, 75 g šećera, dva žumanjka, 225 g brašna i prašak za pecivo. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup i oblikujte rubove visine oko pet centimetar. Stavite ga u hladnjak.

Ogulite, očistite i narežite jabuke na kriške. Pećnicu zagrijte na 190°C. Tijesto premažite džemom od marelice i pospite pšeničnim grizom ili krušnim mrvicama. Na to složite kriške jabuka.

@stillsundayco

Zakuhajte 650 ml mlijeka s 85 g šećera. U preostalih 150 ml mlijeka umuti prašak za puding i dva žumanjka pa dodajte u kipuće mlijeko. Kuhajte oko minutu uz stalno miješanje. Prelijte kremu preko jabuka i pecite oko 30 minuta.

U loncu zagrijte 90 g šećera, med, 75 g maslaca, 25 g brašna i listiće badema. Kuhajte oko 10 minuta. Nakon prvih 30 minuta pečenja, ravnomjerno rasporedite ovu smjesu preko kolača.

Nastavite peći još 30-35 minuta. Ako površina previše tamni, prekrijte aluminijskom folijom. Ohladite u kalupu i poslužite posuto šećerom u prahu.

Foto: Instagram









Slični članci