Iako nas od Božića dijele još dva tjedna, nikada nije prerano za razmišljanje o slasticama koje će se naći na blagdanskom stolu. Iako se čini kao da je potrebno izdvojiti sate da bi desert izgledao bajkovito i pritom bio vrlo ukusan, to nije uvijek slučaj. U nastavku donosimo recept za brzi čokoladni kolač koji obara s nogu i izgledom i okusom…
Čokoladni kolač bezvremenska je delicija koja se lako uklapa u svaki blagdanski jelovnik. Usto, uglavnom nije skup ni kompliciran za izradu, a njegovom okusu teško odolijevaju i mali i veliki – čak i nakon obilnog ručka ili večere.
Ako ste u potrazi za slasticom koja će očarati vaše ukućane i goste i prije nego što je probaju, pronašli smo fantastično rješenje. Riječ je o jednostavnom i brzom kolaču od čokolade ukrašenom božićnim keksićima i šećerom u prahu za dodatnu dozu blagdanske čarolije.
RECEPT
Za kolač:
2 čaše brašna
2 čaše jogurta
čaša ulja
2 čaše šećer
2 žlice kakaa
žličica sode bikarbone
Za preljev:
100 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
5 žlica šećera
kockica maslaca
Za ukrašavanje:
200 ml vrhnja za šlag
božićni keksići
šećer u prahu
Postupak:
Za biskvit pjenasto umutite šećer i jaja. U posebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sodu bikarbonu i kakao. Mješavinu suhih sastojaka ubacite u jaja i brašno te im dodajte ulje i jogurt. Smjesu izlijte u namašćeni kalupi i pecite 20-25 minuta na 180°C.
Za preljev istopite sve sastojke na laganoj vatri kako biste dobili homogenu smjesu. Dobivenom glazurom prelijte kolač dok je još topao. Ostavite ga da se malo ohladi, barem sat vremena.
Umutite vrhnje za šlag, namažite ga na površinu kolača i na njega poslažite keksiće kao na fotografiji. Naposljetku, pospite kolač šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!
Foto: Instagram