Ovog vikenda pali se prva svijeća na adventskom vijencu koja označava početak blagdanske čarolije. Ako vas je već obuzeo duh Božića i tražite šarmantni blagdanski desert u kojem će cijela obitelj uživati nakon ručka (i idućeg dana za doručak), u nastavku potražite recept za sočne američke krafne s glazurom u obliku borovih iglica…
Sitno brojimo do početka Adventa, a sada je idealna prilika da obogatite osobnu kuharicu novim blagdanskim receptima. Žudite li za prigodnom slasticom koja oduzima dah i izgledom i okusom, pronašli smo recept za ukusne američke krafne s glazurom u obliku borovih iglica koje će uspjeti čak i početnicima.
RECEPT
Za krafne:
- 500 g brašna
- 1 vrećica instant kvasca
- 1 jaje
- 3 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 60 g maslaca
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 130 g šećera u prahu
- 30 ml limunovog soka
- nekoliko kapi zelene prehrambene boje
Postupak:
Važno je da sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije. U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte kvasac i dobro promiješajte. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Ovo možete raditi na tradicionalan način tako da prvo tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom sa spiralnim nastavkom. Na koju god opciju da se odlučite važno je da tijesto jako dobro umijesite kako bi postalo glatko, sjajno i podatno.
Umiješeno tijesto premažite s malo ulja, stavite ga u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže. Tijesto se može dizati i do dva sata jer je masno i teško pa je važno da ga povremeno pogledate, a kada se udvostruči dizanje je gotovo. Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom. Premijesite ga pa ga razvaljajte u pravokutnik debljine 1 cm.
Pomoću modlice za krafne (ili čaše) izrezujte krugove. Nakon toga u svakom krugu napravite još jednu rupu u sredini. Ovo možete napraviti pomoću male modlice za kekse, čašice za rakiju ili čepa neke boce. Ovako izrezane krafne malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.
U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite krafne. Svaku pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 krafne istovremeno. Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.
U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Dobro miješajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Smjesu podijelite na dva dijela pa jednom dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje i pomiješajte. Umačite krafne u bijelu glazuru te ih prebacite na rešetku. U slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom stavite zelenu glazuru pa u debljem sloju ‘iscrtajte’ borove iglice. Od ostatka bijele glazure možete izraditi i crvenu kako biste nacrtali mašnice.
Foto: Instagram