S dolaskom ljeta teško je odoljeti osvježavajućim breskvama. Voćka u kojoj najviše volimo uživati na plaži ujedno je i odlična baza za pripremu raznih jednostavnih slastica u kojima će uživati cijela obitelj. U moru zahtjevnih recepata pronašli smo jedan super brz i lagan. Riječ je o tartu s breskvama koji izaziva trenutnu ovisnost i osvaja na prvo kušanje…
Breskve mogu igrati ulogu u smanjenju krvnog tlaka, pomoći u prevenciji različitih karcinoma, pomoći kod neplodnosti muškaraca te sudjelovati u borbi protiv bolesti desni.
Također, ova sočna ljetna voćka odličan je izvor preko potrebnog vitamina C, kalija i karotena. Ako ste na dijeti i žudite za slatkim, breskva je izvrsna zamjena za nezdrave slatkiše jer sadrži svega 33 kalorije u 100 grama.
S obzirom na to da je sjajna baza za razne pite i kolače, ovog vikenda počastite se ukusnim tartom od breskve koji će već nakon prve pripreme postati dio vaše osobne kuharice.
RECEPT:
Za tijesto:
220 g glatkog brašna
100 g hladnog margarina
2 žlica šećera
prstohvat soli
cca 100 ml hladne vode
Za nadjev:
2 veća jaje
100 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice brašna
140 g šećera
2 žličice arome vanilije
4 svježe breskve
Postupak:
Brašno i sol prosijte u veću zdjelu. Dodajte omekšali maslac i rukama ga izmrvite u brašnu. Dodajte šećer pa postupno ulijevajte malo po malo vode dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na 15 minuta. Razvaljate tijesto i obložite njime namašćen i lagano pobrašnjen kalup za pite. Lagano ga izbodite vilicom i pecite 10 minuta na temperaturi od 180°C.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Mlijeko, slatko vrhnje i aromu vanilije stavite u lončić i zagrijte do vrenja. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte brašno.
Dodajte i vrelu smjesu pa sve dobro izmiješajte. Izlijte nadjev na polupečeno tijesto i prekrijte ga tanko narezanim kriškama svježih breskvi. Kolač pecite još 15-20 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatno žutu boju.
Foto: Instagram