Nakon blagdana, malo tko ima volje pripremati komplicirana jela. Ako se na vašem jelovniku ovih dana našla riža koju niste pojeli do kraja, nipošto je nemojte bacati. Možete je iskoristiti za izradu talijanskog klasika koji će obožavati i mali i veliki, a radi se o deliciji poznatoj kao arancini di riso. Recept donosimo u nastavku…
Arancini di riso su pržene loptice od riže punjene sirom – najčešće mozzarellom. Najbolje ih je pripremati od hladne riže, što je idealan način da upotrijebite ostatke od ručka koje vam je žao baciti.
Uz neizostavnu mozzarellu, hrskave kuglice možete nadjenuti bilo čime – povrćem, mesom pa čak i ostatcima bolonjez umaka. Ako vam je sama pomisao na ovo jelo izmamila zazubice, isprobajte verziju sa sirom i šunkom kojoj neće odoljeti ni najveći izbirljivci.
RECEPT
Sastojci:
300 g kuhane riže rižota ili ostatka rižota
1 jaje
150 grama krušnih mrvica
4 žlice ribanog parmezana
sol i papar
šaka sjeckanog svježeg peršina
100 g mozzarelle
šunka narezana na kockice (po želji)
Za pohanje:
1 jaje
krušne mrvice
ulje (suncokretovo ili biljno)
Postupak:
Rižu pomiješajte s razmućenim jajem, krušnim mrvicama, parmezanom, peršinom i začinima. Sve dobro sjedinite kako biste dobili kompaktnu i ljepljivu smjesu.
Vlažnim rukama oblikujte smjesu u kuglice veličine loptice za golf. U sredini svake kuglice napravite rupu prstom, u nju stavite komadić mozzarelle i šunke ili nekog drugog dodatka po želji. Ako se raspadnu, ponovno ih oblikujte vlažnim rukama.
Svaku kuglicu umočite u razmućeno jaje pa u krušne mrvice. Zagrijte ulje u lončiću, u njega ubacite pripremljene kuglice i pržite dok ne poprime zlaćanu boju. Po želji, arancine poslužite uz sweet chili umak, vrhnje ili ketchup.
Foto: Instagram