Zeleno povrće odlično je za zdravlje cijeloga tijela, posebice kelj. Iako mnogima nije omiljena, ova namirnica može se ukomponirati u razna jela i poprimiti odličan okus. Nedostaje li vam ideje kako je upotrijebiti, isprobajte varivo od kelja i bijelog graha čija priprema traje oko 30 minuta…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutačno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A vitamina i C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju.
Ako ne znate kako iskoristiti ovo povrće ili ga poslužiti nekome tko ga baš ne voli, pronašli smo sjajan recept. Radi se o brzinskom varivu s bijelim grahom, keljem i talijanskim začinima. U nastavku doznajte kako ga pripremiti.
RECEPT
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
sitno nasjeckan luk
4–5 usitnjenih režnjeva češnjaka
2 nasjeckane stabljike celera
nasjeckama mrkva
žlica koncentrata rajčice
žličica mješavine talijanskih začina
po pola žličice mljevene crvene paprike, soli i crnog papra
2 konzerve bijelog graha
litra povrtnog temeljca
2 šalice kelja narezanog na trakice
2 žlice limunovog soka
Postupak:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite 3-4 minute dok ne omekša. Ubacite češnjak i pržite još nekoliko sekundi pa dodajte nasjeckani celer, mrkvu, koncentrat rajčice i začine.
Dinstajte oko tri minute i umiješajte grah. Kuhajte otprilike minutu dok se grah ne obloži u umak. Dodajte povrtni temeljac, pustite da zakuha i smanjite vatru. Poklopite i kuhajte 12-15 minuta.
Štapnim mikserom djelomično usitnite juhu kako bi postala kremastija. Po želji, izmiksajte otprilike 1/4 juhe u blenderu, a zatim je vratite u lonac. Dodajte nasjeckani kelj i miješajte dok ne povene. Ulijte limunov sok i poslužite.
Foto: Instagram