Na sam spomen jeseni, mnogima odmah napamet padaju gljive. Ova ukusna namirnica sjajna je baza za pripremu raznih jela, poput krem juhe i aromatičnih umaka. Ako nemate ideju kako je iskoristiti za ručak, u nastavku donosimo genijalan (i jednostavan!) recept za hrskavu pitu s lisičarkama u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj…
Poslije vrganja, lisičarka je zacijelo najpoznatija i najcjenjenija gljiva u našim krajevima, a otporna je na sve parazite i mikrobe. Za razliku od drugih gljiva, bogata je vitaminom C te vitaminima B1 i B2. Od minerala sadrži kalcij, kalij, željezo i cink.
Lisičarke se mogu se jesti sirove, ali se većinom pripremaju uz kratku toplinsku obradu. Odlične su u varivu i umacima., jer imaju posebno blag i aromatičan okus. Ako ste u potrazi za malo drugačijim receptom u kojem gljive igraju glavnu ulogu, isprobajte finu pitu od lisičarki za prste polizati.
RECEPT
Za tijesto:
250 g brašna
130 g maslaca
¼ žličice soli
1 žumanjak
1 žlica vinskog octa
Ostalo:
500 g lisičarki
1 glavica luka
2 žlice ulja
100 ml bijelog vina
sol, papar
150 g sira roquefort
Postupak:
Stavite brašno na radnu površinu te posred napravite udubljenje. Po rubu raspodijelite kockice maslaca i sol. U udubljenje stavite žumanjke, dvije žlice hladne vode i ocat. Sastojke nasjeckajte velikim kuhinjskim nožem i odmah zamijesite rukama.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pripremite gljive te ih (ovisno o veličini, odnosno po želji) prerežite ili raščetvorite. Oljuštite te nasjeckajte luk. Ugrijte ulje i propirjajte luk.
Dodajte gljive pa pirjajte na jakoj vatri dok ne ispari nastala tekućina. Ulijte vino i kuhajte poklopljeno oko pet minuta. Začinite solju i paprom.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Izvaljajte tijesto, na njega stavite nadjev, ostavite rub od 4 centimetra i preklopite ga. Smrvite sir, raspodijelite po piti i pecite oko 35 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlaćanu boju.
Foto: Instagram