Ako se želite počastiti nečim slatkim i praktičnim za jelo, muffini su nepogrešiv odabir. Ova slastica može se pripremati na bezbroj načina i posebno je draga najmlađima. Umjesto klasičnim čokoladnima, razmazite se neodoljivim – Snickers muffinima…
Malo tko može odoljeti zovu sočnih i ukusnih cupcakesa. Kod nas poznatiji kao muffini, ovi fini kolačići idealni su za eksperimentiranje s okusima.
U moru sjajnih recepata, pronašli smo jedan za ljubitelje kikirikija, karamele i čokolade. Riječ je o Snickers muffinima za koje se vrijedi malo potruditi.
RECEPT
Za muffine:
160 g brašna
50 g kakaa
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
150 ml mlaćenice
80 g kiselog vrhnja
15 ml espresa
110 g maslaca sobne temperature
80 g šećera
90 g smeđeg šećera
2 jaja
žličica ekstrakta vanilije
Za karamel:
60 g maslaca
100 g šećera
90 ml vrhnja
50 g kikirikija (sitno nasjeckanog)
Za kremu:
400 g mascarponea
200 g maslaca od kikirikija
50 g šećera u prahu
50 g nasjeckanog kikirikija
20 g kakaa za posipanje (po želji)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite kalup za muffine papirnatim umetcima. Pomiješajte brašno, kakao za pečenje, prašak za pecivo i sol. Umutite mlaćenicu, kiselo vrhnje, espresso, vaniliju i maslac. Dodajte šećer i smeđi šećer i promiješajte. Postupno umiješajte jaja.
Podijelite smjesu u kalupe. Pecite muffine oko 25 minuta pa ih ostavite da se ohlade. Za karamel umak u tavi otopite maslac i šećer. Pustite da se karameliziraju (7-10 minuta). Kada se karamela malo ohladi, umiješajte vrhnje.
Odvojite 1/3 umaka za ukrašavanje, a u ostatak dodajte kikiriki. U sredini muffina malim oštrim nožem napravite rupu i dodajte malo nadjeva od karamele s kikirikijem. Ako je karamela postala pretvrda, kratko je zagrijte u mikrovalnoj pećnici.
Pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i maslac od kikirikija. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu pa je pažljivo nanesite na muffine. Ukrasite s malo karamel umaka i nasjeckanim kikirikijem. Po želji, na vrh pospite malo kakaa u prahu.
Foto: Instagram