Mahune spadaju u skupinu povrća koje nije skupo, a iznimno je ukusno i zdravo. Ova namirnica može se iskoristiti za pripremu mnogih laganih i slasnih jela koja će obožavati i vegetarijanci i najveći mesoljupci. Ako ste u potrazi za jednostavnim jelom koje obara s nogu i brzo je gotovo, u nastavku potražite recept za njoke s hrskavim mahunama i jajima…
Mahune su jedna od nekoliko vrsta graha koje se mogu konzumirati svježe. Jako su ukusne i mogu se jesti na različite načine – kao prilog, dio salate ili u kombinaciji s njokima i tjesteninom.
Ovo povrće sadržava snažne fitonutrijente, karotenoide lutein i zeaksantin koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluje i vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, kao i po silicijem koji je bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.
Također, sastojci mladih zelenih mahuna sprječavaju poremećaje krvnih zrnaca koji nastaju kao posljedica uzimanja antibiotika te uspostavljaju ravnotežu leukocita u krvi.
Ako vam se jedu mahune na malo drugačiji način, isprobajte ih kao zvijezdu finih i aromatičnih njoka. U nastavku donosimo recept koji će vam oduzeti svega 20 minuta vremena.
RECEPT
Sastojci:
2 jaja
zelene mahune (mogu i smrznute)
paket njoka po želji
glavica bijelog luka
sok pola limuna
maslinovo ulje
sol i papar
crvena paprika
kopar
Postupak:
Kuhajte mahune u kipućoj vodi oko 10 minuta. U posebnom lončiću stavite kuhati jaja i pustite ih oko sedam minuta. Pripremite njoke prema uputstvu s vrećice.
Dok se jaja i mahune kuhaju, ogulite bijeli lupa, narežite ga na sitne komade i kratko ga propržite na maslinovom ulju. Dodajte njoke, začinite ih crvenom paprikom i dobro promiješate da upiju ulje i aromu luka.
Mahune ocijedite i prelijte limunovim soko. Narežite jaja pa sve dodajte njokima i po želji dodatno začinite.
Foto: Instagram