Tjestenina je idealno rješenje za dane kada ste u žurbi ili vam se jede nešto ‘za dušu’. Ako obožavate mediteransku kuhinju, zasigurno će vas oduševiti fusili sa sardinama i povrćem čija priprema traje svega 20 minuta. Recept za brzi i ukusni ručak donosimo u nastavku…
Iako mnogi najviše vole spajati tjesteninu i tunu, sardine su također opcija koju nipošto ne biste trebali zanemariti. Bilo da je riječ o konzerviranoj ili svježoj ribi, ona je idealna baza za pripremu ukusnog i brzog jela u mediteranskom duhu.
Osim što su savršenog okusa, sardine su jako dobre i za zdravlje. Pune su proteina i obiluju omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno te su nužne za zdravlje srčanožilnog, živčanog i imunološkog sustava.
Usto, ova riba je odličan izvor vitamina D i kalcija, a sadrži i fosfor, selen, magnezij, jod te željezo. Kako bismo vas potaknuli da je uvrstite u prehranu, donosimo recept za aromatičnu tjesteninu s povrćem i sardinama koja će vam uzeti svega 20 minuta vremena.
RECEPT
Sastojci:
400 g fusila
230 g rajčica
190 g sardina
100 g sjeckanih maslina
1 žlica maslinovog ulja
pola glavice luka
2 češanja češnjaka
prstohvat čilija
1 žlica kapara
šaka nasjeckanog peršina
Postupak:
Tjesteninu skuhajte po uputama na vrećici i sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, ubacite luk i češnjak pa dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte čili, rajčice i sardine narezane na komadiće.
Sve zajedno pirjajte oko tri minute. Ubacite masline, kapare i većinu peršina. Povrću dodajte tjesteninu i podlijte s malo vode u kojoj se kuhala. Gotovo jelo pospite preostalim peršinom i prije posluživanja pospite naribanim parmezanom.
Foto: Instagram