Nema boljeg mirisa u kuhinji nego kada se peku mekana i ukusna peciva. Iako se jedu tijekom cijele godine, aromatični kruščići mnogima su posebno dragi u vrijeme blagdana. Ako želite isprobati nešto novo, u nastavku donosimo recept za brze pogačice sa sirom i začinskim biljem…
Božić se polako bliži, a s njime i priprema blagdanskog jelovnika. Uz svečani ručak i omiljene kolače, nije loše imati spremna i slana peciva koja možete poslužiti kada vas posjete nenajavljeni gosti.
Internet vrvi od recepata koji ne zahtijevaju višesatnu pripremu ni korištenje kvasca, što znatno štedi vrijeme i olakšava proces izrade. Ako ne znate kakve kruščiće peći, isprobajte ove božanstvene pogačice u kojima se sir spaja sa začinskim biljem.
RECEPT
Sastojci:
2 i pol šalice glatkog brašna (325 g)
2 i pol žličice praška za pecivo
pola žličice soli
85 g hladnog maslaca
šalica ribanog cheddara ili drugog topljivog sira po želji (100 g)
žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
žlica sitno nasjeckanog svježeg timijana
3/4 šalice mlijeka sobne temperature (180 ml)
1-2 žlice otopljenog maslaca za premazivanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ventilator). Obložite veći pleh papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte hladan maslac narezan na kockice ili nariban na krupni ribež.
Ubacite sir i začinsko bilje pa promiješajte vilicom. Ulijte mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Preokrenite tijesto na lagano pobrašnjenu dasku i nježno zamijesite pa razvaljajte u ‘disk’ debljine oko 2,50 centimetara.
Kalupom za kolačiće izrežite krugove od tijesta. Poslažite ih na pripremljeni protvan tako da između svakog komada bude barem centimetar razmaka kako se ne bi slijepili kada uzrastu. Ostatak tijesta lagano umijesite i ponovite postupak.
Otopljenim maslacem premažite vrh pogačica i pecite 18-20 minuta. Kada su gotove, ostavite ih da se malo ohlade. Ove kruščiće možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i do nekoliko dana, a odlično se slažu sa svim vrstama namaza.
Foto: Instagram