Koliko god bili jednostavni i učestali, nekim kolačima naprosto je nemoguće odoljeti – bez obzira na dob. Među njima su svakako čokoladni brownie i osvježavajući cheesecake. Ako obožavate obje slastice, spojite ih i kreirajte posve novi kolač! Recept za cheesecake brownie potražite u nastavku…
Sočni i mekani brownie jedna je od omiljenih slastica svim ljubiteljima čokolade. S druge strane, ako volite lagane kolače, cheesecake je vjerojatno vaš prvi izbor. U slučaju da obožavate oba deserta, imamo idealan recept za vas!
Riječ je o kolaču koji spaja ova dva gastronomska klasika – i nije kompliciran za izradu. Također, možete ga obogatiti kavom za dodatnu aromu. Ako je ne preferirate u kolačima, ovaj sastojak možete izostaviti i tako u prvi plan staviti sir i čokoladu.
RECEPT
Za brownie sloj:
120 g tamne čokolade
85 g maslaca
žličica instant kava (otopiti u žličici tople vode / ovaj sastojak je opcionalan)
150 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
60 g brašna
prstohvat soli
Za cheesecake sloj:
200 g krem sira
50 g kiselog vrhnja
50 g šećera
jaje
20 g kukuruznog škroba ili brašna
žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup veličine 20×20 cm namastite ili obložite papirom za pečenje. Na laganoj vatri otopite čokoladu, maslac i kavu. Stalno miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Pustite da se malo ohladi pa umiješajte šećer i vaniliju. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro umutite pjenjačom da smjesa postane sjajna i glatka. U to prosijte brašno i sol pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Za cheescake sloj pjenjačom ili mikserom na minimalnoj brzini pomiješajte krem sir sobne temperature s ostatkom sastojaka. Mutite sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ulijte 3/4 brownie smjese u kalup. Na vrh nje izlijte cheesecake smjesu pa zatim i preostalo tijesto za brownie. Vilicom napravite cik-cak šare kako bi kolač izgledao ljepše. Pecite oko 30 minuta pa ohladite na sobnoj temperaturi. Kolač kasnije čuvajte u hladnjaku.
Foto: Instagram