S vrućim danima stiže i ukusno sezonsko povrće, poput paprika, tikvica i rajčica. Ako teško odolijevate jelima koja hrane i dušu i tijelo, morate probati francuski klasik – ratatouille. Priprema je brza i jednostavna, a može se poslužiti kao glavno jelo ili dodatak mesu…
Sočni i moćni ratatouille potječe iz Provanse, regije na jugoistoku Francuske koju karakterizira mediteranska kuhinja. Njegovo ime nastalo je kao spoj francuskih riječi ‘rata’, što znači povrtni gulaš, i ‘touiller’, odnosno ‘pomiješati’.
Osmislili su ga ratari koji su htjeli iskoristiti što više berbe na kraju sezone. Sporim kuhanjem i intenzivnim začinima, željeli su vratiti dostojanstvo prezrelom povrću koje se počelo kvariti.
Ratatouille se obično poslužuje kao prilog. Uz dodatak riže, tjestenine ili malo kozjeg sira, postat će bogati i ukusni ljetnu obrok. Ako ga još niste probali, vrijeme je da se počastite. Recept potražite u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
1,5 šalica oguljenih i zgnječenih rajčica (može iz konzerve)
žlica paste od rajčice
pola šalice listova bosiljka (sitno nasjeckani)
5 žlica maslinovog ulja
manja glavica luka
pola velike crvene paprike
patlidžan
tikvica
5 rajčica
2 žlice svježeg timijana
3 režnja češnjaka
sol i papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U lončiću ugrijte žlicu maslinovog ulja i dodajte pastu od rajčice. Miješajte oko minutu pa dodajte zgnječenu rajčicu i pola sjeckanih listova bosiljka. Posolite i popaprite. Pirjajte 15-20 minuta.
Rasporedite umak na dno vatrostalne posude u kojoj ćete peći ratatouille. Dodajte mu nasjeckani luk, papriku i češnjak. Tikvicu, patlidžan i rajčicu narežite na tanke ploške pa ih rasporedite po umaku kao na fotografiji.
U preostalo maslinovo ulje dodajte ostatak listova bosiljka i timijana. Posolite, popaprite i promiješajte. Žlicom rasporedite na vrh povrća. Pripremljeni složenac pecite oko 30 minuta. Kada povrće omekša i malo porumeni, izvadite ga i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
Foto: Instagram