Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Mrvičasti kolač od batata i cimeta savršen je uvod u jesen, cijeli dom mirisat će božanstveno satima nakon pečenja

Kad pomislite na kolače, batat možda i nije prva namirnica koja vam padne na pamet. Ipak, upravo on daje desertima iznenađujuću punoću i sočnost. U kombinaciji s aromatičnim začinima i hrskavim posipom od smeđeg šećera i orašastih plodova, nastaje slastica koja spaja poznato i neočekivano…

Mirisni i sočni kolači najbolja su uvertira jeseni, a čar ovog recepta leži u – batatu. Slatki gomolj donosi dašak nečeg drugačijeg, ali istovremeno ukusnog i punog aroma. Ovaj desert savršen je primjer kako možete spojiti klasične namirnice na novi način i dobiti desert koji osvaja na prvu.

Poseban štih daje mu bogati posip sa smeđim šećerom i sjeckanim orasima kao hrskavi kontrast mekom biskvitu. Tu je i sloj nadjeva punog začina koji ovu slasticu čini mirisnom i nevjerojatno ukusnom. U nastavku doznajte kako je pripremiti.

RECEPT

Za posip (streusel):

40 g hladnog maslaca narezanog na kockice
75 g smeđeg šećera
50 g glatkog brašna
50 g bademovog brašna
pola žličice cimeta
prstohvat soli
50 g nasjeckanih oraha

Za nadjev:

110 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
pola žličice muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
prstohvat soli

Za biskvit:

220 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo
2 g sode bikarbone
1 i pol žličica cimeta
pola žličice muškatnog oraščića
pola žličice soli
115 g omekšanog maslaca
155 g smeđeg šećera
2 jaja sobne temperature
1 i pol žličice ekstrakta vanilije
170 g kiselog vrhnja
170 g pirea od batata

Postupak:

Za posip u velikoj zdjeli mikserom mutite maslac, šećer, brašno, bademovo brašno, cimet i sol dok smjesa ne postane mrvičasta. Komadići trebaju biti veličine graška. Umiješajte sjeckane orahe da se povežu sa smjesom.

U manjoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, začine i sol kako biste dobili nadjev. Ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup (23×23 cm) premažite maslacem, pobrašnite i obložite papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i začine u istu zdjelu.

U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju. Na laganoj brzini naizmjence umiješajte suhe sastojke i kiselo vrhnje, počevši i završavajući sa suhim. Na kraju umiješajte pire od batata.

Polovicu tijesta rasporedite u pripremljeni kalup, pospite nadjevom pa prekrijte drugom polovicom tijesta. Na vrh rasporedite posip. Pecite 40-45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupu, narežite i poslužite.

Foto: Instagram












Slični članci