Sezona je borovnica, slatkog i super zdravog bobičastog voća koji može poslužiti kao odlična baza za izradu raznih slastica. S dolaskom toplijih dana, mnogi ovisnici o slatkom zaziru od pečenja kolača, stoga se najradije okreću pripremi sirovih deserata koji ne zahtijevaju puno vremena i truda. U nastavku potražite recept za fantastičnu bezglutensku tortu od borovnica čija izrada traje samo 30 minuta…
Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata, donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.
Slatke bobice sadrže širok spektar hranjivih tvari. Najbogatije su prijeko potrebnim manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima. Redovito konzumiranje borovnica povoljno utječe i na krvni tlak, bez obzira na spol i dob.
U moru recepata u kojima su glavna zvijezda upravo borovnice, pronašli smo jedan kao stvoren za vruće ljetne dane.
Riječ je o trobojnoj torti koja se ne peče i ne sadrži gluten, stoga u njoj mogu uživati baš svi. I ono najbolje – ‘ukrast’ će vam samo 30 minuta vremena!
RECEPT:
Za podlogu:
150 g badema
50 g oraha
160 g datulja (namočite ih par sat prije pripreme i ogulite im kožicu)
prstohvat soli
Za kremu:
300 g indijskih oraščića (namočiti preko noć prije nego ćete raditi tortu)
100 ml soka od limuna
70 ml agavinog sirupa (ako volite slatko dodajte i više)
100 ml otopljenog kokosovog ulja
1 jušna žlica ekstrakta vanilije
125 g borovnica
Postupak:
Sve sastojke za podlogu izblendajte dok se ne usitni i poveže. Prebacite u kalup za torte veličine 20 cm, kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač dok radite kremu.
Sve sastojke za kremu, osim borovnica, ubacite u blender i miksajte dok ne postane glatka smjesa. 1/3 smjese stavite na podlogu, u ostatak dodajte borovnice i ponovno izmiksajte u blenderu, te prebacite u kalup.
Ostavite u zamrzivaču, najbolje preko noći, minimalno 5 sati. Prije posluživanja izvadite iz zamrzivača i pospite borovnicama po vrhu.
Foto: Instagram