Osim uz tradicionalne delicije, blagdani se vežu i uz ukusne zalogajčiće koji mogu trajati danima, poput kiflica i mekanih kruščića s ukusnim punjenjem. Već planirate što ćete pripremati uoči Božića? Predlažemo da na jelovnik uvrstite fantastične mini pite od gljiva i krumpira u kojima mogu uživati i vegetarijanci i mesoljupci…
Svaki istinski ljubitelj malih zalogajčića rijetko će odoljeti zovu mirisnih peciva ispunjenih božanstvenim nadjevom. Ako se neka vrsta kiflica uvijek mora naći na vašem blagdanskom stolu, imamo recept koji će vas zasigurno zaintrigirati.
Riječ je o fenomenalnim mini pitama upotpunjenim punjenjem od krumpira i gljiva. Originalna verzija priprema se s biljnim uljem, no vi ga možete zamijeniti bilo kojim po vlastitom ukusu.
RECEPT
Za punjenje:
2 velika krumpira
1 veliki luk
500 g šampinjona
ulje za prženje
sol po ukusu
Za tijesto:
300 g brašna
200 g kiselog vrhnja
1 jaje
pola žličice soli
10 g praška za pecivo
4 žlice ulja
jaje i žlica mlijeka za premazivanje
Postupak:
Oguljene krumpire skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Zgnječite ih u pire. Gljive i luk sitno nasjeckajte. Pirjajte luk u vrućem ulju dok ne porumeni pa ga prebacite na tanjur.
U istu tavu stavite gljive. Dinstajte ih dok sva tekućina ne ispari. Potom ponovno dodajte malo ulja i nastavite pirjati da gljive omekšaju. Kada su gotove, pomiješajte ih s krumpirom i luk. Posolite po ukusu, pokrijte i ostavite sa strane.
Za tijesto u velikoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jaje, sol i ulje. U drugoj posudi sjedinite brašno s praškom za pecivo. Tekućim sastojcima postepeno dodajte brašno pa umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini da bude debljine oko tri milimetra. Od njega izrežite krugove promjera 10 centimetara. U sredinu svakog kruga stavite nadjev, preklopite rubove i spojite čačkalicom da punjenje ne iscuri.
Pleh obložite papirom za pečenje i na njega poslažite mini pite. Razmutite jaje s mlijekom pa dobivenom smjesom premažite površinu svake pite. Pecite na 180°C oko 25 minuta, odnosno dok kruščići ne porumene. Ohladite, uklonite čačkalice i uživajte!
Foto: Instagram