Lisnato tijesto idealno je za pripremu brzih snackova koje obožavaju i mali i veliki. Ako vam se jede nešto ukusno i hranjivo, a da ne zahtijeva dugotrajnu pripremu ni skupocjene namirnice, mini galette od lisnatog tijesta s jajima i slaninom jelo su koje tražite…
Malo tko može odoljeti zovu finih nadjevenih peciva koja se tope u ustima, a nije ih teško napraviti u vlastitom domu. Ovom opisu savršeno odgovaraju i slane mini galette od lisnatog tijesta s jajima i hrskavom prženom slaninom.
Ovi zalogajčići vrlo su jednostavan za izradu i ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine, a okus i tekstura oduševit će čak i najrazmaženija nepca. Možete ih pripremiti za doručak ili kada vas posjete nenajavljeni gosti – pohvale su zagarantirane. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
paket lisnatog tijesta
2 žličice maslinova ulja
5 kriški slanine
glavica luka
5 manjih jaja
svježi peršin
ribani parmezan za posipanje
sol i papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Luk sitno narežite, a slaninu nasjeckajte na sitne komadiće. Zagrijte ulje na tavi pa ubacite luk i slaninu. Pržite dok 10-15 minuta, to jest dok ne porumene. Redovito miješajte kako se komadići ne bi lijepili za tavu.
Kada su slanina i luk gotovi s prženje, ostavite ih sa strane da se ohlade. Obložite protvan papirom za pečenje. Izrežite tijesto na kvadrate veličine otprilike 12,5 cm. Rasporedite mješavinu slanine i luka na vrh kvadrata od lisnatog tijesta.
Napravite udubinu u sredini svakog kvadrata, pazeći da ostavite malo prostora oko ruba. Preklopite rubove tijesta tako da dobijete ‘okvir’. Lagano pritisnite prstima kako biste ih učvrstili pa premažite s malo razmućenog jajeta.
Dodajte po jedno jaje u udubinu svakog kvadrata. Mini galette pecite otprilike 10 minuta, odnosno dok ne porumene. Prije posluživanja, pospite nasjeckanim svježim peršinom i ribanim parmezanom.
Foto: Instagram