Zdravi obroci mogu biti fini i ‘utješni’ baš kao i oni nezdravi za kojima često posežemo, a jedna od obećavajućih kombinacija svakako su patlidžani i mljeveno meso. Punjeni patlidžani su vrlo ukusni i bogati vitaminima, a najbolja stvar je što ih možete puniti čime god poželite. Donosimo vam jednostavan i brz recept idealan za zdravi nedjeljni ručak pa ga i sami isprobajte u vlastitoj kuhinji…
Patlidžan je vrlo zdravo povrće, u narodu poznato i kao melancana, balancana ili plavi patlidžan. Njegovo široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi.
Plodovi patlidžana razlikuju se po oblicima i bojama te su vrlo hranjivi. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Patlidžani štite zdravlje probavnog sustava, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan, uz što sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina.
Za kišne dane, pronašli smo odličan ‘comfort food’, patlidžane punjene mljevenim mesom i povrćem. Brz je i jednostavan za izradu, jako zdrav i nevjerojatno ukusan!
RECEPT:
Sastojci:
3 plava patlidžana srednje veličine
kocka maslaca
glavica crnog luka
2 češnja češnjaka
mrkva
300 g mljevenog mesa
pasirana rajčica
sir po želji
vrhnje za kuhanje
sol
papar
peršin
crvena paprika
vegeta
Postupak:
Prepolovite patlidžane po dužini te im izdubite sredinu. Tako prepolovljene ih posolite i ostavite sa strane da puste vodu.
Na maslacu popržite nasjeckani crni luk i češnjak. Tome dodajte izdubljeni dio patlidžana, koji ste također nasjeckali, kao i mrkvu pa sve posolite, popaprite te dodajte peršin. Kratko propirjajte.
Toj smjesi dodajte mljeveno meso i pasiranu rajčicu. Pirjajte na srednje jakoj vatri 15- 20 minuta.
Polovice patlidžana operite i posušite papirnatim ručnicima te ih stavite u pećnicu oko deset minuta, taman dok se meso dovoljno propirja.
Zatim ih izvadite, napunite prethodno napravljenom smjesom, posložite na protvan obložen papirom za pečenje te na vrh naribajte sir.
Zapecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta, nikako ne više.
Kada su patlidžani gotovi, napravite male rupice u koje ćete uliti vrhnje za kuhanje, nakon čega su spremni za serviranje.
Dobar tek!
Foto: Instagram