Ljeto donosi šarene plodove na stol, a nema boljeg nego kad se spoje u jedno ukusno i aromatično jelo. Ako ga volite u kombinaciji sa sirom i hrskavim tijestom, našli smo recept koji će vas oboriti s nogu. Riječ je o ljetnom tartu od raznovrsnog povrća s ricottom, mozzarellom i parmezanom…
Jede vam se nešto puno mediteranskih okusa? Pite su uvijek dobra ideja, jer na zanimljiv način spajaju omiljene sezonske namirnice. Nedostaje li vam ideja što ubaciti u tart, imamo genijalan prijedlog.
Isprobajte recept za tart sa šarenim povrćem i tri vrste sira koji će osvojiti i velike i male. Ukusan je čak i kada se ohladi pa ga možete ponijeti na plažu i pojesti ostatke za večeru. U nastavku doznajte kako ga pripremiti.
RECEPT
Za tijesto:
250 g brašna
pola žličice soli
jaje
120 g hladnog maslaca
Za nadjev:
200 g mladog špinata
3 crvene paprike narezane na kockice
4 rajčice narezane na kockice
2 sjeckana režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
4 jaja
150 g vrhnja
80 g ribanog parmezana
300 g ricotte
naribana korica limuna
svježe začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica, peršin…)
200 g mini mozzarelle
sol i papar
cherry rajčice za ukrašavanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite i pobrašnite kalup za tart. Za tijesto zamijesite brašno, maslac, jaje, sol i dvije žlice vode. Razvaljajte ga i prebacite u kalup. Presavijte mu krajeve da dobijete rub od oko tri centimetra. Tijesto nekoliko puta izbockajte vilicom i stavite u hladnjak.
U tavi zagrijte ulje pa popržite papriku i češnjak. Ubacite špinat, pirjajte još minutu pa maknite s vatre. Posolite i popaprite. Umutite jaja, vrhnje, parmezan, ricottu i koricu limuna. Začinite ih solju i paprom. Umiješajte nasjeckano začinsko bilje.
Povrće rasporedite po tijestu u kalupu te ga prelijte smjesom od jaja i sira. Kuglice mozzarelle prepolovite i rasporedite po vrhu. Pecite u 40-50 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatno-žutu boju. Prije posluživanja ukrasite svježim cherry rajčicama.
Foto: Instagram