Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama spaja toplinu domaće kuhinje i osjećaj da ste pojeli nešto dobro

Ako volite jela koja kombiniraju sezonske namirnice, pregršt nutrijenata i malo kulinarske znatiželje, zeleno povrće s jajima i umakom iz pećnice brzo će ući u vašu stalnu rotaciju. Priprema je jednostavna, a okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim…

Zapečeni zeleniš s jajima jedno je od onih jela koja spajaju toplinu domaće kuhinje i osjećaj da ste pojeli nešto dobro za sebe. Iako izgleda vrlo jednostavno, u sebi nosi puno boja i okusa: od blitve i kelja do gljiva i poriluka, sve skupa lagano povezano kremastim umakom i zaokruženo pečenim jajima.

Ovakav način pripreme lisnatog povrća sjajno funkcionira kad želite nešto konkretno, a da nije teško. Ono ostane sočno, umak pun, a sve zajedno dovoljno zanimljivo da vam ne dosadi nakon nekoliko zalogaja. Možete ga poslužiti i kao glavno jelo uz malo hrskavog kruha ili kao dio nešto raskošnijeg stola.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily & Matt (@nerdswithknives)

RECEPT

Sastojci:

pola glavice kelja
veća vezica blitve
140 g baby špinata
3 žlice maslaca
225 g očišćenih i narezanih šampinjona
2 poriluka (bijeli i svijetlozeleni dio)
3 režnja češnjaka (2 nasjeckana, 1 cijeli za prepečeni kruh)
2 žlice glatkog brašna
120 ml vrhnja za kuhanje
120 ml mlijeka
3 žlice bijelog vina
prstohvat muškatnog oraščića
2 žličice dijon senfa
75 g naribane gouda ili edamera
4-6 jaja
prstohvat mljevene crvene paprike
4-6 kriški prepečenog i maslacem premazanog kruha
sol i papar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandra Onosă (@alexandra.onosa)


Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Kelj, blitvu i špinat kuhajte oko minutu u slanoj vodi pa ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite i grubo nasjeckajte. Na žlici maslaca prepecite gljive dok ne posmeđe pa ih odvojite.

U istoj tavi rastopite preostali maslac, dodajte poriluk i češnjak i kratko propirjajte. Umiješajte brašno, vrhnje, mlijeko i vino. Kratko kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte muškatni oraščić, senf, gljive i lisnato povrće. Posolite i popaprite.

Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu i pospite sirom. Napravite udubine, u svaku razbijte po jedno jaje i pecite 10-20 minuta, ovisno o željenoj mekoći žumanjka. Na vrh pospite malo mljevene paprike. Kruh lagano natrljajte cijelim režnjem češnjaka i poslužite uz topla jaja.

Foto: Instagram












Slični članci