Marelica je jedna od omiljenih ljetnih voćki. Osim što privlači okusom, dolazi kao izvrsno osvježenje nakon laganog ručka tijekom sparnih dana. Ovo ukusno voće pruža bezbroj mogućnosti kada je riječ o spravljanju slastica, a sjajno se slaže s lisnatim tijestom, bademima i kremom od posnog sira…
Malo tko može odoljeti slatkom okusu marelice i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova. Osim u sirovom obliku, ovo voće često se konzumiraju kuhano ili sušeno.
Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja.
Ako ste neizlječivi ljubitelj marelica i tražite recept za slasticu u kojoj će dobiti svoj puni sjaj, morate isprobati recept koji donosimo u nastavku. Riječ je o slasnim lisnatim zalogajčićima s marelicama, bademima i kremom pod posnog sira.
RECEPT
Sastojci:
pakiranje lisnatog tijesta iz rashladnog dijela (oko 270 g)
250 g posnog sira ili nemasnog quarka
50 g kiselog vrhnja
50 g šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
4 marelice
5 žlica badema u listićima
žlica šećera u prahu
Postupak:
Razvaljajte lisnato tijesto i podijelite ga na osam dijelova od oko 10 cm. Položite svaki komad na pleh obložen papirom za pečenje, pritom pazeći da se ne dodiruju. Nožem označite rub (oko 1 cm) i lagano zarežite tijesto.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Marelice očistite, izvadite im koštice te ih prerežite na pola. U zdjeli pomiješajte posni sir, kiselo vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije. Zatim umiješajte i jaje.
Smjesom napunite svaki komad lisnatog tijesta do zarezanog ruba pa u sredinu stavite po jednu polovicu marelice. Sve pospite listićima badema i pecite oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Foto: Instagram