Iako im je sezona ujesen, jabuke su nam dostupne tijekom cijele godine. Ovo voće idealno je za pripremu raznovrsnih slastica, posebice onih brzinskih. Ako vam se jede nešto sočno i slatko, a da nije komplicirano za pripremu, isprobajte lisnate trokutiće s nadjevom od jabuke i neodoljivom glazurom…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa je valja redovito konzumirati.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Ako vam se jede nešto slatko, a da je brzo gotovo, imamo prijedlog za idealno rješenje. Riječ je o lisnatim trokutićima s nadjevom od jabuke i slatkom glazurom na bazi vanilije koji će ‘planuti’ sa stola u treptaju.
RECEPT
Za tijesto i punjenje:
500 g pakiranje lisnatog tijesta
4 Granny Smith jabuke (oguljene, očišćene i narezane na kriške debljine 6 mm)
15 g limunovog soka
30 g maslaca narezanog na kockice
65 g šećera
žličica g kukuruznog škroba
prstohvat cimeta
mlijeko za premazivanje
Za glazuru:
190 g šećera u prahu
30 ml mlijeka ili slatkog vrhnja
5 ml ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite kriške jabuka u zdjelu i pomiješajte s limunovim sokom. Posipajte komadiće maslaca po jabukama. U maloj zdjeli pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i cimet pa umiješajte dobivenu smjesu u jabuke.
Razmotajte lisnato tijesto te ga izrežite ga na četiri kvadrata (otprilike 12,5 cm svaki). Na sredinu svakog stavite dio nadjeva. Rubove tijesta premažite mlijekom, preklopite ih u trokut i utisnite rubove vilicom. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite trokutiće 20-25 minuta i pustite da se malo ohlade. U zdjeli umutite šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Glazuru prebacite u vrećicu za ukrašavanje ili plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh pa ukrasite ohlađene trokutiće.
Foto: Instagram