Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Lisnati tart od rajčice i pesta s kremastom buratom nema koga neće oboriti s nogu, lako se priprema i brzo je gotov

Rajčice su neizostavan dio svake kuharice jer se mogu iskoristiti na bezbroj načina. Iako se uglavnom upotrebljava za umake, salate i priloge, ova namirnica u originalnom izdanju sjajna je baza za konkretniji ljetni ručak. Pronašli smo recept za lisnati tart u kojem se rajčica spaja s pestom i kremastom buratom…

Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća. Zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Osim toga, čak 95% ploda čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.

Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Također, spadaju u jedan od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marissa Feldman (@marissamakes__)

Ako vam se jede nešto aromatično, hrskavo i puno okusa, iskoristite svježe rajčice za pripremu lisnatog tarta s pestom od bosiljka i buratom. Recept donosimo u nastavku.

RECEPT

Sastojci:

paket lisnatog tijesta (oko 225 g)
šalica pesta od bosiljka
pola šalice naribane mozzarelle
2-3 rajčice veće rajčice ili 16-20 cherry rajčica
kuglica burrate narezana ili natrgana na veće komade
sol i papar
razmućeno jaje za premazivanje
svježi bosiljak za posluživanje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marissa Feldman (@marissamakes__)

Postupak:

Rajčice narežite i stavite na tanjur obložen kuhinjskim papirom. Lagano ih posolite i ostavite desetak minuta da puste višak soka kako bi tijesto ostalo hrskavo. Prije slaganja rajčice obavezno posušite. Zagrijte pećnicu na 200°C.

Lisnato tijesto lagano razvaljajte da poravnate nabore. Ako želite okrugli tart, pažljivo odrežite rubove. Prebacite ga na papir za pečenje ili silikonsku podlogu pa ga izbockajte vilicom. Rubove lagano savinite prema unutra kako biste formirali okvir.

Na tijesto najprije rasporedite sloj pesta pa naribanu mozzarellu. Dodajte komade burrate i između njih kriške rajčice. Tart stavite u hladnjak 10-15 minuta, a zatim ga pecite 20-25 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni i hrskavi. Poslužite toplo i posuto listićima bosiljka.

Foto: Instagram












Slični članci