Lisnato tijesto idealno je za pripremu brzih snackova koje obožavaju i mali i veliki. Jede li vam se nešto ukusno i bogato raznim sastojcima, a da ne zahtijeva dugotrajnu pripremu ni skupocjene namirnice, košarice od lisnatog tijesta sa sirom, šunkom i špinatom jelo su koje tražite…
Malo tko može odoljeti zovu finih nadjevenih peciva koja se tope u ustima, a nije ih teško napraviti u vlastitom domu. Ovom opisu savršeno odgovaraju i slane košarice od lisnatog tijesta s kremastim punjenjem od sira, šunke i špinata.
Ovi zalogajčići vrlo su jednostavan za izradu i ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine, a okus i tekstura oduševit će čak i najrazmaženija nepca. Ako su vam već narasle zazubice, recept potražite u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
2 paketa lisnatog tijesta
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
¼ žličice soli
1 šalica punomasnog mlijeka sobne temperature
¼ žličice papra
2 šalice kuhane šunke (narezane na kockice)
2 šalice svježeg špinata
1 i pol šalica ribanog sira (gauda, ementaler…)
1 razmućeno jaje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Lisnato tijesto izrežite na krugove pomoću šalice pa u svakom od njih utisnite udubljenje tako da ostane malo ruba. Za to će vam najbolje poslužiti manja čaša.
Otopite maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i sol pa kuhajte jednu minutu uz miješanje. Polako ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje dok smjesa ne postane glatka i ne proključa. Smanjite vatru i pustite da se smjesa kuha, povremeno miješajući, dok se ne počne zgušnjavati.
Dodajte špinat i kuhajte oko minutu, to jest dok ne povene. Ubacite šunku sir pa promiješajte da se sve sjedini. Uklonite lonac s vatre i smjesu ostavite sa strane da se malo ohladi.
Na pripremljeni lim za pečenje ravnomjerno rasporedite krugove lisnatog tijesta. Na vrh svakog kruga stavite punu žlicu smjese i dodatno pospite naribanim sirom. Premažite tijesto razmućenim jajem sa svih strana i pecite 18-20 minuta, odnosno dok košarice ne poprime zlaćanu boju.
Foto: Instagram