Kad pomislite na tiramisu, vjerojatno zamišljate raskošni sloj kreme s mascarponeom, piškote natopljene kavom i fini gorkasti sloj kakaa. No ovaj desert ima mnogo lica – a jedno od najsvježijih je upravo njegova citrusna verzija s limunom i limoncellom…
Umjesto toplih zemljanih nota, neodoljivim tiramisuom mogu dominirati vedre i sunčane arome juga Italije koje ovaj poznati desert pretvaraju u savršenu ljetnu poslasticu. Limoncello tiramisu inspiriran je tradicionalnim receptom, ali s laganijim i voćnijim karakterom.
Umjesto kave, piškote se umaču u liker od limuna, dok je krema nježno aromatizirana limunovom koricom i vanilijom. Završni citrusni detalj dolazi u obliku kandirane limunove kore koja se slaže s blagom slatkoćom i kremastošću svakog zalogaja.
RECEPT
Sastojci:
2 neprskana limuna
220 g šećera
7 listića želatine
2 jaja
4 žumanjka
2 vrećice vanilin šećera
300 ml likera limoncello
500 g mascarponea
300 ml vrhnja za šlag
200 g piškota
Postupak:
Limune operite, tanko ogulite koricu i narežite je na tanke trakice. U 100 ml vode zagrijavajte 100 g šećera dok se ne otopi. Dodajte limunovu koricu i kuhajte 5-8 minuta. Izvadite i ohladite. Želatinu stavite u hladnu vodu da omekša.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Ukupno 6 žumanjaka (od dva jaja i dodatna četiri) miksajte s preostalim šećerom i vanilin šećerom na pari dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.
U drugom lončiću zagrijte 80 ml limoncella. Umiješajte ocijeđenu želatinu da se otopi pa sve ulijte u kremu od žumanjaka. Dodajte mascarpone i dobro izmiješajte. Umutite vrhnje u čvrst šlag i umiješajte ga u kremu. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte.
Obložite kalup (24 cm) papirom za pečenje. Piškote kratko umačite u preostali limoncello i slažite na dno kalupa. Prekrijte trećinom kreme i poravnajte. Složite dodatni sloj piškota i prelijte ostatkom kreme. Poravnajte i stavite u hladnjak na najmanje četiri sata. Poslužite posuto kandiranom limunovom koricom.
Foto: Instagram