Jagode i čokolada legendarna su kombinacija koje se malo tko može zasititi. S obzirom na to da je sezona ove proljetne voćke već krenula, pravo je vrijeme da se počastite desertom u kojem ona igra glavnu ulogu. Isprobajte lava cake s punjenjem od jagode koje ne iziskuju puno vremena ni truda…
Prve jagode već su počele pristizati na tržnice i police supermarketa, a riječ je o voćki koju nipošto ne biste trebali izostaviti sa svog jelovnika zbog finog okusa, ali i brojnih nutrijenata kojima obiluje.
Osim je ukusna, ova namirnica može spriječiti i nastanak raznih bolesti. Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala povezanih s preranim starenjem i oboljenjima.
Žudite li za malo drugačijom proljetnom slasticom kojoj nitko neće moći odoljeti, pripremite lava cake s kiselkastim punjenjem od jagode. Recept potražite u nastavku.
RECEPT
Za coulis od jagoda:
šalica jagoda
sok pola naranče
žlica meda
pola žličice ekstrakta vanilije
Za tijesto:
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
2 jaja
2 žumanjka
100 g smeđeg šećera
35 g brašna
žličica ekstrakta vanilije
2 žličice cimeta
4 žlice prethodno pripremljenog coulisa od jagoda
Postupak:
Za coulis pomiješajte sve sastojke u lončiću i stavite na vatru srednje jačine. Pustite da umak kuha oko pet minuta, povremeno miješajući. Uklonite ga s vatre i pustite da se malo ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namastite četiri vatrostalne posudice za kolače i pospite ih kakaom kako se kolač ne bi zalijepio. U lončiću na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac da dobijete homogenu smjesu.
U zasebnoj posudi pomiješajte cijela jaja, žumanjke, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i cimet. Lagano mutite dok smjesa ne postane jednolična. Umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte i prosijano brašno pa ručno miješajte da se svi sastojci sjedine.
Dobivenom smjesom napunite svaku posudicu do pola. Na vrh dodajte žlicu coulisa od jagode. Potom dodajte još malo smjese od čokolade na vrh kako bi coulis bio ‘zatvoren’ u sredini kolača kada se ispeče.
Stavite posudice na pleh i ubacite ih u pećnicu. Kolače pecite 15-18 minuta pa ih prebacite na tanjur tako da pažljivo preokrenete svaku zdjelicu. Po želji, ukrasite mrvljenim keksom, komadićima jagoda i kakaom.
Foto: Instagram