Neovisno o tome pazite li na liniju, kvinoja je jedna od namirnica koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Osim što obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, vrlo je ukusna i zahvalna za pripremu. Nedostaje li vam inspiracije kako je upotrijebiti, u nastavku donosimo recept za laganu salatu od kvinoje s pečenom cvjetačom i špinatom…
Superzdrava kvinoja trenutno proživljava vrhunac svoje popularnosti. Riječ je o pseudožitarici koja ne sadrži gluten, dok istovremeno ima visoke količine kalcija i proteina. Velika prednost ove namirnice je što se može iskoristiti na mali milijun načina.
Kvinoja ima izrazito antiupalni učinak zahvaljujući značajnoj prisutnosti zaštitnih čimbenika quercetina i kempferola, ali i dragocjenoj količini omega-3 masnih kiselina.
Ako ne znate kako je uvrstiti u svoju prehranu, u nastavku donosimo recept za salatu s pečenom cvjetačom i špinatom čiji će vas okus oduševiti na prvi zalogaj – čak i ako malo odstoji nakon kuhanja.
RECEPT
Sastojci:
250 g kvinoje
500 ml vode
300 g cvjetače
100 g baby špinata
sol i papar
3 češnja češnjaka
100 g tikvica
2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Cvjetaču operite, narežite na komade i rasporedite na pleh. Prelijte je žlicom ulja, posolite i popaprite pa pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša.
Za to vrijeme pripremite kvinoju. Isperite je pa namočite u hladnoj vodi pet minuta. Ocijedite kvinoju, prebacite je u lonac i dodajte pola litre vode, sol i papar. Pustite da voda zavrije pa kuhajte, povremeno miješajući, 12-15 minuta.
Uklonite kvinoju s vatre i ostavite je da odstoji još pet minuta. Nasjeckajte češnjak, a tikvice narežite na kockice. Zajedno ih popržite u tavi na žlici ulja, dodajte kvinoju, cvjetaču i špinat i kuhajte dok on malo ne povene.
Foto: Instagram