Torta je uvijek dobra ideja, osobito ako uključuje zdravo voće puno vitamina. Ovaj put na redu su crvene naranče, idealne za postizanje vitke linije, no u službi slatkog i pomalo kaloričnog deserta kojim se s vremena na vrijeme ipak trebamo počastiti. U nastavku pronađite recept za slasnu i kremastu tortu od crvenih naranča i kakaa zbog koje vrijedi nakratko prekinuti dijetu…
Ustanovljeno je kako sok crvene naranče onemogućava sposobnost nakupljanja masnoća adipoznih stanica. Istraživači Sveučilišta u Milanu vjeruju kako sposobnost sagorijevanja masnoća duguju visokoj razini pigmenta antocijanina, koji crvenoj naranči daje specifičnu krvavu boju.
Smatra se da je crvena naranča hibrid mandarine i grejpa, nema koštice i gorkog je okusa. Obrok jedne crvene naranče sadrži 28 post preporučenih dijetalnih vlakana, a ima više šećera nego slatka naranča.
Zbog svog osebujnog okusa crvena narača idealna je baza za mnoge slastice. Pronašli smo odličan recept za finu ikremastu tortu od kakaa i crvene naranče kojoj neće odoljeti ni one na dijeti.
RECEPT:
Sastojci:
Biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žličica kakaa
Sirup
50 ml vode
2 žlice šećera
50 ml soka crvene naranče
liker od naranče
Kreme
1 puding od vanilije
2 vanili šećera
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
1 vrećica želatine
60 g tamne čokolade
500 g mascarponea
300 ml vrhnja za šlag
1 kremfix
liker od naranče
3-4 crvene naranče
Postupak:
U zdjelici pomiješajte kakao, čokoladu u prahu i vruću vodu. Ostavite sa strane.
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i pripremljenu smjesu od čokolade i kakaa.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.
U čokoladnu smjesu naizmjenično dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Sve lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu izlijte u kalup za torte (28 cm). Biskvit pecite 15-20 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite je li pečen.
Dok se biskvit peče pripremite preljev. Svježe cijeđeni sok od naranče procijedite od pulpe, pomiješajte sa šećerom i kratko prokuhajte, 2-3 minute. Vrući biskvit prelijte vrućim sirupom od naranče i šećera.
Za 1 l sok treba će vam otprilike 10 većih naranči. Sok od svježe cijeđenih naranča procijedite tako da uklonite pulpu.
Manji dio soka pomiješajte s naribanom koricom naranče, gustinom, šećerom. Dobro izmutite tako da uklonite sve grudice. Ostatak soka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu kremu izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem. Kremu nanesite preko ohlađeno biskvita, a vrh premažite tučenim slatkim vrhnjem. Tortu slažite u kalupu i ostavite ju preko noći s obručem tako da se krema dobro stisne.